Društvo

Dan otvorenih vrata u Caritasu Barske nadbiskupije

by Darija Marđokić | 06:10:2017 | 15:53:51

Caritas Barske nadbiskupije je, u okviru servisa “Dnevni boravak za starije osobe” organizovao Dan otvorenih vrata. Tokom ovog događaja predstavljene su usluge koje Caritas BN realizuje u oblasti brige o starim osobama, posebno Dnevni boravak, koji je na raspolaganju korisnicima u opštini Bar, kao i planirane aktivnosti u okviru projekta “WE CARE – Stariti sa dostojanstvom i uz poštovanje”.
 
Skup je otvorio nadbiskup barski msgr Rrok Gjonlleshaj koji je kazao da su vrata Caritasa uvijek otvorena i da stoje na raspolaganju starim osobama: „Vrijedni ste za naše društvo, za Crnu Goru, za Bar i Nadbiskupiju, jer jedna poslovica kaže 'Dajte mi smjelost djeteta i mudrost starih osoba, ako želite imati pobjedu u svojim rukama'. Svaka dob ima svoje vrijednosti, pa ste tako i vi vrijedni“, poručio je Gjonlleshaj.
 

U ime Opštine Bar, prisutne je pozdravio Naser Kraja iz Sekretarijata za društvenu djelatnost: „Opština je uključena u dosta aktivnosti kada su u pitanju ugrožene kategorije ljudi. Zadovoljstvo nam je i obaveza da uvijek budemo sa vama, da učestvujemo kao partneri i da omogućimo da barem ovaj dio vašeg života provedete u toplom ambijentu, kakav zaslužujete“, kazao je Kraja.
 
Predstavnica Centra za socijalni rad Dajana Vujisić iskazala je zadovoljstvo zbog postojanja dobre i korektne saradnje sa Caritasom BN, a direktor Caritasa Barske nadbiskupije Marko Đelović kazao je da ova institucija već skoro punih dvadeset godina realizuje servis podrške za stare osobe.
 
Danas u oblasti brige o starim osobama postoji nekoliko servisa koji su na raspolaganju ovoj populaciji – dnevni boravak, topli obrok koji nose u domove starijih osoba lošeg zdravstvenog i materijalnog stanja, vešeraj i kućna posjeta i njega. U posljednjih par mjeseci obnovljen je dnevni boravak.
 
„U dnevnom boravku se mogu dobiti usluge iz domena društveno-socijalnih aktivnosti. Realizuju se razne radionice, moguće je družiti se, čitati dnevnu štampu ili koristiti knjige iz biblioteke, može se koristiti topli obrok... Postoji mogućnost prevoza korisnika od njihovih kuća do Caritasovog centra i nazad“, objasnio je Đelović.

 

On je predstavio i novi projekat „WE CARE - Stariti sa dostojanstvom i uz poštovanje“, koji ima za cilj razmjenu iskustava i razvoj novih i inovativnih modela brige o starim osobama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
 
„Kroz ovaj projekat nastaviće se aktivnosti koje Caritas Barske nadbiskupije realizuje već nekoliko godina, ali će se ponuditi i određeni inovativni pristupi u brizi o starim osobama, na taj način što će se razviti softver za praćenje njihovih aktivnosti, uključiće se tehnika i tehnologija, pa ćemo testiratati tzv. podršku iz daljine. Primjenićemo tehnologije telefona, gdje će stare osobe imati priliku da i na taj način imaju 24-očasovnu podršku kroz servise i službe koje će se realizovati za njih. Na poseban način se kroz nove aktivnosti želi dati doprinos i aktivizmu starih osoba. U tom smislu planirane su i dvije razmjene. Stare osobe iz BiH i Crne Gore će ići u posjetu Hrvatskoj i suprotno. Planiramo da pokrenemo i časopis za stare osobe koji će pokrivati teme koje su od značaja za njih. Kako starost donosi određene specifične potrebe kroz narušavanje zdravstvenog stanja i slično, kroz program će se uspostaviti prva organizovana posudionica za opremu koja im je potrebna u slučajevima kada je zdravlje narušeno. Biće napravljena posudionica za krevete, hodalice, invalidska kolica, dušeke i sl. Sve ove aktivnosti nastavljamo na, vjerujem, još jedan organizovaniji način koji će adekvatnije odgovarati vašim potrebama“, poručio je Đelović.
 
U kulturno-umjetničkom programu u okviru Dana otvorenih vrata Caritasa BN, nastupio je poznati pjesnik Rajko Joličić.