Društvo

Caritas BN obilježio Svjetski dan mentalnog zdravlja

| 10:10:2017 | 10:54:41

Caritas Crne Gore i Caritas Barske nadbiskupije, u okviru svojih projekata u oblasti promocije mentalnog zdravlja, u povodu 10. oktobra – Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u Baru su organizovali nekoliko aktivnosti.
 
Deset štićenika psihijatrijske bolnice u Dobroti je došlo u posjetu Baru i provelo jedan dan izvan medicinskog objekta, a ugostio ih je Caritas BN. Nakon kratkog druženja u Caritasovom centru, posjetili su Stari grad Bar, Staru maslinu i Dvorac kralja Nikole. Ova posjeta je, u dogovoru sa psihijatrijskom bolnicom Kotor, organizovana sa ciljem da se ukaže na prava i potrebe osoba koje imaju problema sa mentalnim zdravljem, da se da doprinos smanjenju stigme i diskriminacije i ukaže na potrebu razvoja servisa podrške u zajednici za ovu ciljnu grupu.

 
Na šetalištu u Baru je postavljen info pult sa koga je dijeljen informativno-edukativni materijal o mentalnom zdravlju. Značajan doprinos uspješnoj realizaciji ove aktivnosti su, pored Caritasovih volontera i osoblja, dali i mladi volonteri iz Srednje ekonomsko-ugosteljske škole.
 
U sali Dvorca kralja Nikole je organizovana projekcija filma “Lud za tobom”, reditelja i scenariste Danila Marunovića. Film prati najintimnije djelove života štićenika Zavoda za smještaj lica sa intelektulanim invaliditetom “Komanski most”.
 
Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja je organizovano u oviru regionalnog “Societies” projekta, kojeg finasira Evropska unija, a relizuje se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori.