Društvo

Taksisti traže da država i opština reaguju

by Darija Marđokić | 10:10:2017 | 17:41:19

Preko stotinu taksista, članova Strukovnog sindikata taksista Crne Gore, okupilo se danas ispred zgrade Opštine kako bi iskazali revolt zbog dugogodišnjeg nerada i nepoštovanja zakona od strane nadležnih organa, posebno organa lokalnih samouprava.
 
Protest su započeli u podne vožnjom od Sportskog centra „Topolica“, preko bulevara, do zgrade Opštine, a potom su javnosti izložili deset zahtjeva koje su formulisali na Skupštini taksista i uputili predsjedniku Opštine Bar, dr Zoranu Srzentiću.
 
Oni zahtijevaju da se odmah uklone sva vozila sa ulica koja vrše auto-taxi prevoz bez licenci, da se redovno uklanjaju vozila fizičkih lica sa taxi stanica kako bi se omogućio nesmetan rad i da se zabrani zaustavljanje, iskrcaj i prijem putnika međugradskim i međunarodnim autobusima van propisanih mjesta. Zahtijevaju da im se dostavi spisak registrovanih auto-taxi preduzetnika i prijavljenih vozila u Privrednim društvima, te da im se omogući uvid u dokumentaciju auto-taxi preduzetnika registrovanih u posljednje četiri godine.

 
Osim toga, traže i da se obilježe horizontalnom i označe vertikalnom signalizacijom planirana taxi stajališta, da se uradi Plan optimalnog organizovanja auto-taxi prevoza i organizuje radna grupa koja će uraditi plan i program mjera na suzbijanju nelegalnog prevoza putnika. Dok se ne ispune svi uslovi, zahtijevaju i obustavu prijema zahtjeva za izdavanje licenci za auto-taxi prevoz.
 
Kako je kazao predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović, ovi uslovi su traženi još 2013. godine.
 
„To su naših deset zahtjeva od kojih nijedan nema alternativu. Oni moraju biiti ispoštovani ako država želi da krenemo u plaćanje obaveza koje imamo prema njoj. Auto-taxi preduzetnici CG organizovani u SSTCG ne traže ništa osim da se poštuje zakon koji vlada na teritoriji ove države“, istakao je Pavlović.
 
Potpredsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Vesko Bijelić je kazao da očekuju podršku državnih organa da zajedničkim snagama riješe dugogodišnji problem, te da su Podgorica i Tivat jedine opštine koje su počele da sprovode zakon.

 
„Nadležni u Opštini Bar pored svih dokaza i pismenih izjava, na žalost, okreću glavu na sve naše probleme. Želimo da se legalnom taksisti omogući da nesmetano radi i obavlja svoj posao na pravi način, kako bi plaćao porez i obaveze prema državi. U Baru je to prosto nepodnošljiv slučaj. Nije nam jasno zbog čega inspekcije neće da rade svoj posao. Okupili smo se da na demokratski, zakonski način da još jednom pokušamo da ih upozorimo i napomenemo da rade svoj posao onako kako treba, po zakonu i nikako drugačije. Pošto su mnogima puna usta zakona, evo im prilika da dokažu to, a mi smo apsolutno za poštovanje zakona“, poručio je Bijelić.
 
Pavlović je kazao da je Savez auto-taxi preduzetnika Bara formiran 2004. godine i da su tada počele priče o rješavanju stanja u auto-taxi saobraćaju i prevozu putnika u drumskom saobraćaju na teritoriji barske opštine.
 
„Do 2008. godine smo imali neku saradnju sa lokalnom samoupravom, koja nije tekla zadovoljavajućom dinamikom, ali je ipak postojala. Od tada do dana današnjeg nemamo nikakvu saradnju ili je ona površna. Nadležni iz lokalne samouprave su najveći krivci zbog naše današnje situacije, pa poslije svih molbi i zahtjeva nemamo drugog načina, sem da se za naša prava borimo sa ulice“, kazao je Pavlović.
 
Iako su se mnogo puta obraćali svim nadležnim u lokalnoj samoupravi, posebno od 2008. godine, zbog višegodišnjeg nepoštovanja zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, kao i Odluke o gradskom i prigradskom saobraćaju u auto-taxi prevozu, kako kaže Pavlović, sve je ostalo na obećanjima, a „nadležni su i dalje odbijali da rade posao za koji su, na žalost, visoko plaćeni“.

 
„Nije samo lokalna uprava u Baru kršila zakone iz ove oblasti, nego i većina nadležnih u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori. Inicirali smo još u martu preko Ministarstva finansija i Ministarstva saobraćaja, a uz pomoć Unije slobodnih sindikata Crne Gore, sastanak sa nadležnima iz lokalnih samouprava i državnih organa koji je održan 29. marta 2017 godine. Međutim, obaveze preuzete zaključcima sa tog sastanka sprovode jedino Centralna poreska uprava, kao organ u sastavu Ministarstva finansija i dijelom lokalna uprava Glavnog grada. Zadovoljni smo radom, ali ne i dinamikom u Podgorici. Iz lokalne samouprave u Baru su nam tražili dokaze o registraciji, te ko smo mi da pitamo zašto se zakoni ove države ne sprovode. Sva ta lokalna uprava znala je da nam naplati dažbine iz svoje nadležnosti, a za to što smo plaćali nismo dobili ništa, nego se ispostavilo da su oni stimulisali rad na crno i svojim neradom oštetili državni budžet za višemilionske iznose, za šta oni neće odgovarati, nego će se prebaciti krivica na nas“, istakao je Pavlović.

Predsjednik Opštine je saglasan da se rješavaju navedeni zahtjevi.

Dr Srzentić ističe da je i za preduzetnike, i grad, važno da se uspostavi red, što ostavlja pozitivnu sliku i građanima i turistima, a registrovanim auto-taksistima omogućava uslove za rad, funkcionisanje, stvaranje egzistencije, a i sticanje uslova za plaćanje obaveza prema državi.