Društvo

Bogati septembar i Dječija nedjelja u OŠ BJO

by Darija Marđokić | 11:10:2017 | 10:37:13

Osnovna škola „Blažo Jokov Orlandić“ imala je veliki broj aktivnosti u prvom mjesecu nove školske godine.
 
Službenici Centra bezbjednosti Bar održali su učenicima osmog razreda edukativni čas na temu „Vršnjačko nasilje i narkomanija“. Predavanje su održali Alma Hot, Kristina Marković, Aleksandra Asović i Borislav Đukanović. Učenici su na predavanju naučili kako da prepoznaju nasilje, koje vrste nasilja postoje, te kako reagovati na nasilje i zaštititi sebe i druge. Govorili su i tome šta je narkomanija, kako prepoznati dilere droge i osobe koje koriste opojne supstance, kao i štetnosti i opasnosti koje narkomanija nosi sa sobom.
 
U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Područne jedinice Bar, održan je i edukativni čas o saobraćaju učenicima prvog razreda. Cilj predavanja je bio da djeca putem slajdova i filma sa situacijama iz svakodnevnog života shvate koliko je značajno i neophodno poznavati i poštovati saobraćajne propise. Na tu temu govorili su službenici policije Azemina Đukanović, Bojana Žižak, Itana Begović i Adela Kapetanović.
 
Povodom obilježavanja svjetskog Dana Crvenog krsta, sedmog septembra, volonteri Opštinskog odbora Crvenog krsta Bar održali su predavanje učenicima II-1 i II-5 odjeljenja na temu „Prva pomoć za djecu“.

Od 18. do 22. septembra izvedena je polumaturska ekskurzija za učenike IX razreda. Učenici su upoznali kulturno-istorijske i prirodne ljepote sjeverne Crne Gore (Plav, Andrijevicu, Berane, Kolašin, Mojkovac, Žabljak, kao i nacionalne parkove Biogradska gora i Durmitor).

 

Evropski dan jezika tradicionalno je proslavljen 26. septembra u ovoj školi. Profesorice stranih jezika obilježile su ovaj datum brojnim aktivnostima. Kroz jezičke igre, pjesme, citate i prezentacije učenici su još jednom pokazali da shvataju značaj učenja stranih jezika, ali i da vole jezike koje uče u školi. Učenici devetog razreda su tokom časova prezentovali zanimljivosti o jezicima.
 
Od drugog do petog oktobra obilježena je i Dječija nedjelja. Svi učenici škole učestovali su u akcijama „Hajde da obogatimo biblioteku“ i „Djeca djeci“ koja je bila humanitarnog karaktera, gdje je prikupljana obuća, odjeća i školski pribor. Osim toga, učenici prvih i drugih razreda prošlog utorka crtali su na asfaltu, organizovan je i poludnevni izlet za učenike od drugog do petog razreda, sportski dan za učenike od šestog do devetog razreda i njihove nastavnike, a obilježen je i Dan učitelja.