Društvo

Brojne aktivnosti u OŠ Anto Đedović

by Ivanka Leković | 12:10:2017 | 14:45:53

U OŠ „Anto Đedović“ protekli mjesec je bio u znaku brojnih aktivnosti.
 
Međunarodni Dan mira, 21. septembar, učenici osmog razreda s profesoricom Draganom Vukčević obilježili su sadnjom „drveta mira“. U školskom dvorištu zasađen je kalistemon, a na ovaj način podržana je ENO globalna kampanja, koja daje doprinos svjetskom miru i održivom razvoju.
 
Koordinator globalne akcije, u kojoj učestvuju škole i organizacije širom svijeta, je finsko udruženje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj ENO.

 
U saradnji sa ministarstvima prosvjete i sporta Crne Gore, od 25. do 29. septembra realizovan je projekat “Evropski školski dan sporta”. Učestvovali su svi učenici, nastavnici, stručni saradnici i uprava škole. Koordinatori su bili profesori Miloš Pantović i Ljiljana Milović. Realizovani su pokazni biciklistički čas, likovne i preduzetničke radionice na teme: bicikl, dan bez automobila, a nakon toga i izložba radova na ovu temu. Sa učenicima su radili profesori Jakša Ćalasan, Vesna Čabarkapa i Arnela Alković. Pored toga, organizovane su utakmice, štafetna igra, pokazni čas karatea, izlet pored mora. Škola prati uspjehe učenika u vannastvnim aktivnostima, a napravljena je baza podatak talentovanih sportista, na osnovu ankete koliko se učenika bavi sportom i u kojem su klubu. Slike uspješnih sportista škole su u holu ove obrazovne ustanove. Među njima se ističu slike Đorđa Stojanovića, Arijana Kočana i Balše Đokovića, dobitnika nagrade „Rastemo zajedno“, koju Komecijalna banka dodjeljuje najtalentovanijima iz oblasti nauke, umjetnosti i sporta.
 

Čas bezbijednosti u saobraćaju realizovan je 26. septembra, u saradnji sa Upravom policije i Odjeljenjem bezbijednosti Bar. Najmlađi učnici su kroz edukativni film i razgovor upoznati sa tim koliko je važno poštovati saobraćajna pravila.
 
Članovi Aktiva društveno – jezičke i estetske grupe predmeta prikazali su bogat i raznovrstan sadržaj povodom Evropskog dana jezika 26. septmbra.
 
Povodom ovog datuma profesorice Ivana Marković i Lidija Ivanković ukrasile su hol škole info plakatom o Evropskom danu jezika, kao i štandovima na kojima su se mogli naći naći razni italijanski slatkiši, suveniri, kao i didaktički materijali poput rječnika, časopisa, knjiga, udžbenika za izučavanje stranih jezika, CD i DVD kolekcije , kalendari, prospekti, gramatike, i sl. U holu je predstavljena i izložba radova na temu “Evropski dan jezika”, a realizator ove izložbe je profesor likovne kulture Jakša Ćalasan. Profesorice mataernjeg jezika i književnosti Svetlana Knežević i Danijela Boljević organizovale su literarni konkurs na temu “Koliko jezika znaš toliko ljudi vrijediš”. Od velikog broja radova izabrana su tri najbolja. Nagrađeni učenici su: Helena Krgović VII-1, Jakša Fatić VIII-2 i Jovana Femić IX-1. Najboljim učenicima konkursu uručene su nagrade - knjige na maternjem, engleskom i italijanskom jeziku.
 
Hor, koji je pripremala prof.muzičke kulture Radmila Otašević, predstavio se pjesmama na njemačkom, ruskom, makedonskom i italijanskom jeziku.

 
Nastavnica engleskog jezika Danijela Đuranović predstavila je, sa učenicima trećeg razreda, kroz ples, igru i pjesmu, jedan interesantan segment iz udžbenika.
 
Prof. engleskog jezika Lidija Ivanković je sa svojim učenicima predstavila skype projekat kroz dvije prezentacije koji je započet u februaru prošle školske godine. Na inicijativu učenika iz Indije da upoznaju Crnu Goru započeta je komunikacija učenika odjeljenja VIII – 1 sa vršnjacima iz ove zemlje. Oni su se upoznali sa vršnjacima iz Indije preko skajpa, razgovarali o svojim državama, gradovima, školama. Šušanjska škola je jedina iz Bara među pet koje učestvuju u ovom projektu koje je pokrenulo Ministarstvo vanjskih poslova, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.
 
Prof. italijanskog jezika Ivana Marković pripremala je učenike koji su se na interesantan način - kroz sportske aktivnosti, ples, muziku i pjesmu predstavili na italijanskom, švedskom, engleskom, španskom, njemačkom, ruskom, francuskom, grčkom, albanskom, turskom, japanskom i korejskom jeziku. Prikazan je i desetominutni film na italijanskom jeziku “ Una cartolina dalla mia città” (Razglednica iz mog grada) koji su snimali učenici VIII i IX razreda.
 
Prve dane oktobra obilježile su aktivnosti vezane za Dječiju nedjelju, koja se ove godine obilježava pod sloganom “Djeca prije svega”. Učenici su upoznati sa “Konvencijom o dječijim pravima”, organizovan su likovne i literarne radionice na ovu temu, kao i brojne sportske aktivnosti. Petog oktobra obilježen je Svjetski dan učitelj, a učenici od VIdo IX razreda oprobali su se u ulozi nastavnika kroz aktivnost „Učenik kao nastavnik“. U petak, 6. oktobra, na prigodnoj svečanosti nova generacija prvaka primljena je u Dječiji savez škole.