Društvo

Pokrenut sajt prilagođen slijepim i slabovidim osobama

by Darija Marđokić | 12:10:2017 | 15:15:10

Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj predstavila je veb-sajt udruženja, čime su ujedno obilježili i 15. oktobar, Međunarodni dan bijelog štapa.
 
Predsjednik Organizacije, Veselin Joketić istakao je da osobe sa poteškoćama vida često imaju problema prilikom informisanja, pa su upravo iz tih razloga, prije 15 godina pokrenuli audio časopis “Pravo na riječ”, koji izlazi mjesečno. Danas su, kaže, odlučili da naprave korak više i došli na ideju da osnuju web stranicu (www.orslibrul.org).
 
“Ova stranica će koristiti ne samo našim članovima, već i predstavnicima institucija, medija, ali i svim građanima koji žele da se upoznaju sa radom Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj“, kazao je Joketić.
 
Sajt je članovima prezentovao programer Darko Milošević, osoba sa potpunim gubitkom vida. Na stranici je, pored Miloševića koji je uradio sadržaj i programirao web stranicu, radio i Stefan Joketić, koji je bio zadužen za logo i grafičke djelove na sajtu.
 
Milošević je kazao da je stranica počela da se razvija od polovine septembra, te da je ovo preliminarna verzija.

 
 
“U stranicu su uključeni svi vidovi pristupačnosti, kako bi ujedno bila dostupna korisnicima koji imaju potpuno senzorno oštećenje vida, onima koji su slabovidi i naravno osobama koja imaju problem sa disleksijom. Sajt može bilo ko da posjeti i za svakoga je dostupan i pristupačan. Na stranici se nalaze osnovne informacije o organizaciji, korisnici mogu da se informišu na koji način da se učlane, kao i o aktuelnim projektima, donatorima organizacije... Korisnik se može informisati i o drugim stvarima – kako posjetiti korisne linkove, kao i časopis ‘Pravo na riječ’ gdje korisnik može da pročita, direktno presluša ili preuzme posljednjih šest brojeva. Časopis se direktno sluša na našem serveru, tako da je vrlo jednostavno i lako preslušati poslednjih šest brojeva. Tu je i biblioteka i informacije o tome na koji način se mogu poručiti i čitati zvučne knjige iz Narodne biblioteke i čitaonice ‘Ivo Vučković’, kao i spisak književnih djela kojim trenutno raspolažemo. Stranica je dvojezična, postoji interfejs na našem i engleskom jeziku. U kategoriji kontakt nalazi se mapa koja vodi tačno do naših kancelarija“, objasnio je Milošević.
 
Obilježavajući Međunarodni dan bijelog Štapa, Joketić se osvrnuo i na odnos sa lokalnom samoupravom, kazavši da nijesu zadovoljni zvučnom signalizacijom koja je instalirana na semaforima.
 
“Zvučna signalizacija nije adekvatna. Ukazivali smo i ukazivaćemo i u narednom periodu nadležnima da takvu signalizaciju moraju promijeniti, jer ako ona već postoji, mora biti u službi onima za koje je namijenjena. O taktilnim stazama ne možemo uopšte da govorimo, jer ih nemamo u našem gradu“ rekao je Joketić.
 
On je kazao da, iako je Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj prepoznata kao udruženje sa posebnim statusom, nemaju riješen status finansiranja.
 
“Od 2010. godine konkurs za nevladin sektor se i ne raspisuje, tako da ne možemo doći do zagarantovanih sredstava. Moramo priznati da svake godine pišemo molbe Opštini za jednokratne novčane pomoći i u tome uspijevamo, izlaze nam u susret, ali bismo ipak željeli da imamo sigurno finansiranje. I Opština Ulcinj bi nam mogla pomoći finansijski. Povremeno dobijamo simboličnu jednokratnu pomoć, mogle bi one biti i veće, ali s obzirom da do prije par godina nisu nijedan cent uplaćivali ovoj organizaciji, ipak je došlo do nekog pomaka“, istakao je on.

On je ukazao i na to da je osobama sa senzornim invaliditetom nemoguće da ostvare pravo na ličnu invalidninu.

 
 
Joketić je istakao da je jedino što se promijenilo u odnosu na 15. oktobar 2016. godine to da u brojnim institucijama, a naročito zdravstvenim ustanovama, postoje informacije na Brajevom pismu.
 
“Informacije na Brajevom pismu postoje zahvaljujući intenzivnom angažovanju naše organizacije, ali i spremnosti tih institucija da primjene zakon. Sve te informacije su štampane u našoj Brajevoj štampariji”, objasnio je.
 
Ipak, Joketić se pohvalio da je Organizacija slijepih ove godine veoma aktivna, kada su u pitanju projekti.
 
“Trenutno realizujemo četiri projekta na kojima smo mi nosioci i dva gdje smo partneri. Volio bih da nam svaka godina bude kao ova što se tiče projekata. Nadam se da ćemo u narednom periodu raditi istim kontinuitetom. Zahvaljujući donatorki Desanki Karh Lajović, ove godine smo obezbijedili i elektronski govorni pikado za slijepe i led televizor, čime su ova dva uređaja obogatila društvene aktivnosti naše organizacije. Naši članovi imaju subvenciju za odvoz smeća i utrošak vode i kanalizacije, na čemu smo zahvalni preduzećima ‘Komunalne djelatnosti’ i ‘Vodovodu’“, kazao je na kraju Joketić.