Društvo

Delegacija SUBNOR-a na putu po bivšim jugo-republikama

| 14:10:2017 | 11:09:35

U organizaciji Udruženja boraca NOR-a i antifašista Podgorice, Delegacija SUBNORA Crne Gore, među kojima su bili i predstavnici iz Bara, je od 6. do 10. oktobra obišla spomen obilježja palim za slobodu u toku Drugog svjetskog rata.
 
“Prvog dana smo obišli spomenik u Pljevljina na Stražici. U borbi za oslobodjenje Pljevalja poginula su i  četiri narodna heroja iz Crne Gore. U Beogradu smo na Partizanskom groblju položili vijenac na spomenik Palim borcima za oslobođenje Beograda. Među njima je osam narodnih heroja iz Crne Gore. Nakon toga smo pošli za Šid i obišli Spomen obilježje ‘Sremski front’ i podsjetili se na jednu od najvećih i najtežih bitaka u Jugoslaviji. U Zagrebu smo bili na Gradskom groblju Mirogoj i na Partizanskom groblju, a delegaciju su sačekali predstavnici Nacionalne zajednice Crnogoraca u Zagrebu i predstavnik SUBNOR i antifašista grada Zagreba. U Ambasadi nas je dočekao Stipe Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, a zatim smo posjetili prostorije nacionalne zajednice Crnogoraca u Zagrebu”, kaže predsjednik UBNOR-a i antifašista Bara, Đuro Marković.

U Ljubljani su posjetili spomenik palim za slobodu u toku NOR, a polaganju cvijeća prisustvovala je počasna straža Vojske Slovenije, čime su domaćini ukazali posebnu čast i poštovanje. Delegaciju iz Crne Gore dočekali su ambasador Crne Gore u Sloveniji Vujica Lazović i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, te predsjednik i potpredsednik SUBNOR Slovenije Tit Turnsek i pukovnik Milan Gornjec. U Sarajevu delegacija je položila vijenac na spomen obilježje gdje gori vječna vatra, a domaćin im je bio predsjednik SUBNOR kantona Sarajevo Ibrahim Čombić i predstavnici Ambasade. Članovi crnogorskog SUBNOR-a potom su obišli Trnovo, Mrkonjić Grad, Kupres, Ivan Sedlo, Miljevinu, Kalinovik i Tjentište.
 
Marković kaže da je “ovo putovanje imalo za cilj da se poklonimo sjenima narodnih heroja iz Crne Gore, da im odamo dužnu poštu i probudimo sjećanje na dane slave, ponosa i junačke i časne borbe koja je zadivila Evropu i svijet. Na putu smo doživjeli veliko uvažavanje i poštovanje. Bili smo dočekani i ispraćeni kao prijetelji i poštovaoci ideala Narodnooslobodilačke borbe i revolucije i sa željom  da opet dođemo”.