Društvo

Dr Todorović: Našoj opštini treba odgovornija lokalna uprava

| 14:10:2017 | 11:48:03

Nakon što je u reagovanju Kabineta predsjednika Opštine, povodom obraćanja dr Željka Todorovića, predsjednika barskog Odbora GP URA (u tekstu “Opština: Tvrdnje Todorovića nemaju osnova” od 5. oktobra), pomenut upravo Todorović, i on se oglasio novim saopštenjem.
 
Prema Zakonu o medijima, svaki od učesnika u ovoj svojevrsnoj “konverzaciji” ima pravo na tri obraćanja (uključujući i prvo, inicijalno), i to je praksa koje se, kao odgovoran medij, držimo od samog nastanka portala. Reagovanje dr Todorovića prenosimo integralno:
 
U Vašem saopštenju od 05. 10. 2017. iznijeli ste par grubih neistina i vrlo diskutabilnih ocijena.
 
“Povodom neosnovanih optužbi predsjednika OO URA Bar Željka Todorovića…”
 
Nedavno održana Konvencija GP URA Bar nije se nijednom riječju bavila optužbama o nesposobnostima lokalne uprave. Govorilo se o brojnim problemima u izgradnji komunalne infrastrukture, radu Komunalnog preduzeća i svih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština, necjelishodnom i netrasparentnom trošenju budžetskih sredstava i kredita. Govorilo se o lošem stanju barske privrede, zdravstva, obrazovanja, problemu nezaposlenosti i brojnim drugim stvarima koje interesuju građane naše opštine.
 
Danas, kada se govori o Baru, mnogostruko je više propusta nego uspjeha. Za sve to kakav je Bar danas, “zaslužna” aktuelana i prethodna  vlast. Zatekli ste mnogo bolje stanje od ovoga što ćete ubrzo ostaviti. Danas je svaki stanovnik Bara, i onaj koji se rodio jutros, dužan najmanje šest hiljada eura, zbog dugova Države i Opštine. Da zaključim, nije bilo “optužbi”, osnovanih ili neosnovanih.
 
Usljed manjka znanja gospodina Todorovića o tome šta su nadležnosti lokalne samouprave propisane Zakonom o lokalnoj samoupravi…”
 
Uz dužno poštovanje, na osnovu kojeg istraživanja ili egzaktnog ispita, imate pravo da sudite o mom znanju? Ovakva kvalifikacija ne priliči visokobrazovanim ljudima iz kabineta predsjednika Opštine. Članovi OO URA Bar i ja lično dobro poznajemo nadležnosti lokalne uprave, iako nam to nije svakodnevni posao i obaveza. Vama jeste obaveza. Ima vas skoro hiljadu zaposlenih i najmnogoljudnija ste firma u gradu, a dobro ste i redovno plaćeni. Da vas podsjetim, a ne podučim, da Opština mora imati, a nema, Strateški plan razvoja, Prostorni plan, Dugoročni investicioni plan, višegodišnji Program uređenja. Vi rekoste da ste usvojili Program uređenja za 2017. godinu. U avgustu 2017?!

Trebalo bi da znate da ne može biti programa uređenja bez Dugoročnog investicionog plana, kojeg nemate, jer je to u suprotnosti sa Zakonom. Vaš nazovi program uređenja djeluje mi kao neuka anketa, spisak individualnih želja. Bojim se da je to pokriće za nezakonito i selektivno trošenje novca građana u susret predstojećim izborima.
 
Naše osnovno polazište je da nećemo kritikovati ništa za šta nemamo prijedlog boljeg rješenja. Dokazujemo to svojim radom i brojnim obrazloženim predlozima, koje smo dostavljali i Državi i Opštini.
 
Poslušali ste nas da se:
- ne proda AD Luka Bar (Informaciju i zaključke, za koje ste i Vi glasali, napisala je URA),
- ne gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Volujici (sve početne dokaznice o štetnosti te investicije prezentirala je URA), 
- nije prodata Kraljičina Plaža (dali smo naš veliki doprinos).
 
Nijeste nas poslušali prilikom rasparčavanja Luke Bar, prodaje Kontejnerskog terminala, formiranje Lučke uprave u Kotoru, prodaje Marine, nabavke brodova “Barske plovidbe”, izgradnji reciklažnog centra na Možuri, i još mnogo toga.
 
Za izgradnju vodovoda Sveti Ivan mi smo obezbjedili projektnu dokumentaciju i dostavili Vam je u junu 2016. godine.
 
Hvalite se, a bolje bi bilo da to i ne spominjete, aktuelnom investicijom izgradnje i rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije. Da li znate šta ste potpisali, šta se gradi, čemu služi većina toga što se gradi i koliko će to na kraju da košta? Tražimo izvještaj o realizaciji 8,3 miliona eura (pravni, tehnički i finansijski aspekt), ali te informacije ne želite da date. Da zaključim, da li stvarno vjerujete da znate koliko je moje znanje o tome šta su nadležnosti lokalne samouprave?
 
Prema tome, ovakve navode predsjednika OO URA Bar ocjenjujemo krajnje nekorektnim, neistinitim i politički motivisanim.”
 
Ova Vaša ocjena je bez ikakvog smisla, rečenica bez ikakvog sadržaja. Neka naši građani procijene da li sam rekao nešto nekorektno, neistinito i da li ima političku motivaciju ili je ovo što sam napisao argumentovana i činjenična istina. Našoj opštini treba bolja i odgovornija lokalna uprava. Da citiram izjavu nekada vašeg glavnog ideologa, s’ početka AB revolucije: “Dovoljno je da vi odete”.
 
P.S.
Nadam se da u onih milion eura koje ste dijelom potrošili na rekonstrukciju lokalnih puteva ne spada demoliranje, a potom “krečenje asfaltnom bojom” uništenog dijela puta od Biskupade do Tuđemila.