Društvo

VIDEO: Obilježen Svjetski dan hrane

by Vesna Šoškić; snimatelj i montažer Adi Karađuzović | 16:10:2017 | 16:13:07

Svjetski dan hrane - 16.10. u Baru su zajedno obilježili predstavnici nevladinog sektora i državnih institucija.
 
U supermarketu “Voli” organizovana je besplatna provjera osnovnih zdravstvenih parametara kod građana, o organizatori ove važne akcije bili su barski Dom zdravlja, NVO Centar za ekologiju i afirmaciju zdravlja - CEAZ i NVO Povjerenje. Priključile su im se i tri srednje škole iz Bara: Srednja stručna škola, Srednja ekonomsko ugostiteljska i Gimnazija “Niko Rolović”.


Dom zdravlja Bar i NVO Centar za ekologiju i afirmaciju zdravlja - CEAZ su Svjetski dan hrane prvi put prije deset godina obilježili mjerenjem krvnog pritiska, šećera i tjelesne mase građanima u centru grada. Ovoga puta pridružila im se i NVO Povjerenje.
 
“Navike građana u Crnoj Gori, kada je u pitanju pravilna ishrana, nijesu dobre” - upozorava dr Snežana Barjaktarović Labović, specijalista higijene - dijetolog. Ona je u izjavi za Radio Bar i Bar Info istakla da su malobrojna istraživanja pokazala učestalo preskakanje obroka, konzumiranje hrane koja ima visoku energetsku vrijednost i gustinu, koja je masna i slatka, kao i da građani redovno konzumiraju velike količine prostih šećera.
 
“Veoma je ugrožena i naša najmlađa populacija i mi ovom akcijom pokušavamo da dopremo do roditelja, nastavnika, vaspitača i skrenemo pažnju na značaj pravilne ishrane za dobro zdravlje, jer dobro zdravlje uslovljava kvalitet života”, kaže dr Labović, koja izdvaja četiri pravila ispravne ishrane - izbor zdrave hrane, količina hrane koju jedemo (danas su obroci znatno veći i energetski bogatiji nego prije 20 ili 30 godina), način pripreme hrane i ritam obroka.
 

“Hranu bi trebalo kuvati ili peći sa minimalnim dodavanjem masnoće, koja bi trebalo da bude tečna, na primjer ulje, jer iako se u posljednje vrijeme forsira mast, moram reći da još nije stigla zvanična potvrda relevantnih institucija o tome. Ritam obroka je važan i trebalo bi da doručkujemo čim ustanemo, a svaki naredni obrok trebalo bi da bude za tri ili tri i po sata. Postoji i peto pravilo, vrlo važno, a to je  fizička aktivnost. Svako od nas treba da izdvoji sat dnevno za neku vrstu fizičke aktivnosti ili šetnju umjerenog intenziteta u trajanju od 45 minuta”, istakla je predsjednica NVO CEAZ dr Snežana Barjaktarović Labović.
 
Građani Bara odazvali su se ovoj akciji povodom Svjetskog dana hrane jer su na najjednostavniji način provjerili osnovne parametre zdravlja, rekli su nam Milovan Babović i Mitar Markoč.
 

“NVO Povjerenje, koja se bavi prevencijom i zaštitom mentalnog i fizičkog zdravlja, nakon besplatnih pregleda u ordinaciji dr Gine Masoničić priključila se i ovoj, a podržavamo i sve ostale akcije NVO CEAZ, svjesni njihovog značaja za građane”, kazao je Dušan Masoničić, aktivista NVO Povjerenje.
 
Večeras će u Dvorcu kralja Nikole u sklopu akcije biti organizovana i edukativna predavanja o hrani i ishrani, kojima će prisustvovati učenici Srednje stručne, Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole i Gimnazije “Niko Rolović”.