Društvo

OŠ Anto Đedović najbolja u Crnoj Gori u RECAN projektu

by Željko Milović | 20:10:2017 | 11:28:58

OŠ “Anto Đedović” dobila je interaktivnu tablu i projektor kao najbolja u projektu “Svaka limenka se računa”, odrađenom u školskoj 2016/17. godini, u saradnji sa JP Morsko dobro i RECAN fondacijom.  RECAN fondacija je osnovana radi širenja svijesti o reciklaži i zaštiti životne sredine, a akcija je pokrenuta u zemljama EU, da bi se od 2013. godine sprovodila i u Crnoj Gori.
 
Poziv za učešće dobile su sve škole u državi, a uključilo se njih dvadeseatak, pri čemu je aktivno u takmičenju ostalo 10 škola. Takmičile su se u skupljanju limenki za reciklažu. Prošlogodišnji pobjednik (OŠ „Pavle Rovinski“,Podgorica ) u ovom takmičenju sakupio je oko 130 kg limenki, a OŠ “Anto Đedović” kao ovogodišnji pobjednik čak 190kg, što su ukupno 13.672 limenke. Sakupljanjem limenki učenici su dali značaj doprinos čišćenju plaža, dvorišta i ulica Bara. Projekat je bio prilika da se kod učeničke populacije razvija svijest o zaštiti životne sredine i skrene pažnja na važnost reciklaže.

 
U okviru Projekta, u školi su organizovali niz aktivnosti. Napravljena je promocija među učenicima i zaposlenima i istaknut edukativni i ekološki značaj projekta, postavljane su “zelene eko kutija“ za odlaganje limenki u holu škole i kabinetu biologije, upućen je javni poziv svima u školi da se pridruže akciji i očiste školsko dvorište, plaže i prostor oko sebe od suvišnih limenki koje su kasnije selektovane i pripremljene za reciklažu.
 
Učenici su odlučili da prikupljeni novac od recikliranja limenki doniraju u humanitarne svrhe – za pomoć “kući humanosti”, što su svi u školi podržali. Time je ovaj projekat dobio na značaju i vrijednosti.

 
““Škola je kroz ovaj Projekat ostvarila uspješnu saradnju sa lokalnom zajednicom – JP Morsko dobro, Recan fondacijom, Reciklažnim centrom, kao i sa lokalnim medijima koji su pratili i podržavali rad. Uspješna saradnja realizovana je i sa roditeljima učenika koji su se pridružili akciji i dali značajan doprinos. Projekat je pokrenut sa ciljem razvijanja svijesti učenika o očuvanju životne sredine. Učestvovali su svi u školi - i učenici i zaposleni. Raduje činjenica da su učenici rado odazvali, spojili dobro i korisno i pokazali da se razvijaju u društveno odgovorne ličnosti koje će znati da brinu o svojoj sredini. Za taj trud su i nagrađeni glavnom nagradom - interaktivnom tablom, koja je uručena školi i koristiće se kao didaktičko sredstvo u nastavi”, kažu u OŠ “Anto Đedović”.
 
Koordinator Projekta bila je Dragana Vukčević, profesorica biologije.