Društvo

Obnavljaju se zelene površine u gradu

by Željko Milović | 20:10:2017 | 23:21:55

Zapošljeni u sektoru Gradskog zelenila, koji posluje u okviru doo Komunalne djelatnosti, marljivo izvode radove na poslovima karakterističnim za ovaj period godine.

 
 
Oni vrše košenje travnjaka, orezivanje i okopavanje drveća, žbunja, živih ograda i drugog niskog rastinja, ankerisanje mladih stablašica, hemijsko tretiranje palmi u cilju suzbijanju crvenog palminog surlaša, grabuljanje travnjaka, a vrše sječu i oštro orezivanje krošnje i  drveća koje su se osušile, odnosno krošnji koje su promrzle, ili se pak orezuju napukle grane u krošnji drveća. Jedino se palme neće orezivati do decembra zbog rizika od invazivne štetočine surlaša. Radnicima lijepo vrijeme olakšava radove na obnavljanju zelenila koji se izvodi na gradskom području.

 
Ove jeseni ponovo se oplemenjuju zelene površine u gradu.
 
U Ulici maršala Tita je do sada zasađeno 20 komada ukrasnog žbunja, 50 sadnica ligustruma u formi živice i dvije niske stablašice. Na Bulevaru Revolucije zasađene su 42 lepezaste palme koju rijetko napada surlaš, a zasađeno je 165 perena. Na gradskom korzou zasađeno je 36 komada perena i 10 puzavica, dok je u Makedonskoj ulici obnovljeno – ponovo zasađeno 36 ruža.

 
Danas je upravo obnovljen drvored na relaciji od stare benzinske pumpe do mosta Željeznice. U zelenoj traci uz Jadransku magistralu ponovo je zasađeno 20 komada stablašica (Prunus cerasifera “Pissardi”, u narodu poznata kao Japanska crnolisna šljiva).

 
U toku naredne nedelje nastaviće se radovi na sadnji iste vrste drvorednih sadnica sve do naselja Žukotrlica, a u narednom periodu zapošljeni u ovom sektoru preduzeća Komunalne djelatnosti nastaviće radove na obnavljanju zelenila.

 
Zbog vremenskih nepogoda fond Gradskog zelenila je itekako umanjen, jer su mnoge biljke smrzle ili ih je vjetar izvalio. Time je obezvrijeđen višegodišnji trud i napravljena velika šteta za naš grad, pa je neophodno nastaviti sa obnavljanjem zelenila i uljepšavanjem i oplemenjivanjem zelenih površina našeg grada.