Društvo

Obilježavanje 70 godina časnih sestara u Baru

by Željko Milović | 28:10:2017 | 00:48:45

U nedjelju i ponedjeljak će biti obilježen jubilej - 70 godina dolaska Milosrdnih sestara Svetoga Križa u Bar i 10 godina od osnivanja dječijeg vrtića “Teo” koji takođe vode sestre ovog reda. U 10:00 u nedjelju u katedrali Svetog Petra Apostola biće upriličena Svečana sveta misa, a u ponedjeljak u 18 sati biće održan prigodni svečani program u Domu kulture.
 
Kako je najavljeno, među zvanicama i govornicima u Domu kulture biće i msgr Rrok Gjonlleshaj - nadbiskup barski, zatim msgr Zef Gashi - nadbiskup barski u miru, msgr Ilija Janjić - biskup kotorski, sestra Marija Amalija Kupčerić - provincijalna poglavarica hrvatske provincije Milosrdnih sestara Svetog Križa iz Đakova, sestra Franciska Molnar - regionalna poglavarica Milosrdnih sestara Svetog Križa iz Prištine, sestra Lidija Kćira - provincijalna poglavarica Sestara franjevki Bezgriješnog začeća sa Cetinja, najviši zvaničnici Opštine, vjerski velikodostojnici, javni i društveni radnici Bara, predstavnici vrtića i škola...
 
Najavljen je i nastup bivših i sadašnjih polaznika vrtića “Teo”, dok će osnivača reda Milosrdnih sestara Svetoga Križa glumiti Rajko Joličić.
 
Družba Milosrdnih sestara Svetoga Križa nastala je zahvaljujući mladog franjevcu o. Teodoziju Florentiniju iz Münstera, Švajcarska. Osnovao je Družbu sestara učiteljica u Mencingenu 1844. godine, a posebnu ulogu u daljnjem razvoju odigraće Ana Marija Katarina Scherer, koja se pridružila maloj zajednici početkom 1845. godine. Iste godine položila je prve zavjete i kao sestra Marija Terezija Scherer počela raditi na školi u Galgenenu.
 
Časne sestre su u Bar došle 1947. godine, a svojevremeno je u našoj bolnici radilo čak njih 36, naročito na dječijem odjeljenju.
 
Za višedecenijski požrtvovani rad, časnim sestrama iz družbe Milosrdnih sestara sv. Križa Opština Bar je 1989. godine dodijelila najvišu opštinsku nagradu – "24. novembar“.