Društvo

Predavanje na temu psiholoških faktora kod malignosti

by Ivanka Leković | 28:10:2017 | 12:50:08

Sinoć je u maloj sali Doma kulture održano predavanje na temu “Psihoonkologija-važnost psihološkog faktora kod malignih bolesti“. Na žalost, iako se tema na neki način dotiče gotovo svake porodice, i ovo edukativno predavanje bilo je slabo posjećeno.
 
Koordinatorka projekta, Ljubomirka Ljupka Kovačević, predstavila je rad NVO Anima - Centar za žensko i mirovno obrazovanje, čije su brojne aktivnosti vezane za ženska prava i rodnu ravnopravnost. Ona je istakla da je projekat „Nisi sama“ prvobitno osmišljen samo za žene iz Boke, a sada, u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama, individualne i grupne seanse podrške pacijentkinjama oboljelim od malignih bolesti realizuju se u Baru, Nikšiću, Bijelom Polju, Herceg Novom i u Kotoru, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva rada i socijalnog staranja.
 
U Baru sarađuju sa NVO „Povjerenje“, koju vodi dr Gina Masoničić. U prostorijama njene ordinacije, grupne seanse održavaju svakog drugog petka u mjesecu, još od jula, a individualne prema potrebi. Grupna seansa održana je i juče, a naredna je najavljena za 10. oktobar u 16 sati.
 
Iz NVO Anima su od Instituta za javno zdravlje tražili podatke o broju novoregistrovanih oboljelih od malignih bolesti, a dobile su podatke iz 2013. godine, kada je na nivou Crne Gore registrovano ukupno 2.564 novooboljelih od malignih bolesti, od čega 1.326 muškarca i 1.238 žena. U Baru je te godine registrovano 146 novih pacijenata, 71 muškarac i 75 žena. Po procjenama Anime, godišnje se u Baru registruje 150 do 200 novih pacijenata.
 
Predavač, psihološkinja Ivana Mihović, istakla je da se u ovom slučaju radi o psihološkoj podršci ženama bolesnim od malignih bolesti reproduktivnih organa, koja oboljelima treba da omogući optimalan stepen nezavisnosti i kvaliteta života tokom liječenja, da razumiju smisao bolesti i podstakne ih da razviju vještine samopomoći i da se aktivno odnose prema zaštiti svojih prava u procesu liječenja. Mihović je istakla da se sa pojmom psihoonkologije upoznala u Italiji, da je riječ o samostalnoj naučnoj disciplini koja se počela razvijati još 70-ih godina, a bavi se podrškom onkološkim pacijentima i psihosocijalnom stranom. Ona je objasnila kako na ljude utiče vijest o malignom oboljenju, kroz koje faze pacijent prolazi i kako na to utiču brojni faktori u životu samog pacijenta.
 

„Suština je da ste tu, da pomognemo pacijentinjama da nastave život, da nauče da se bore sa problemom ali i kažu bližnjima kako se osjećaju i šta ih muči, da budu svjesne svojih prava i mogućnosti kao pacijenti“ - istakla je ona.
 
„Kancer je bolest imunog sistema. Znači, zdrava ćelija se u jednom trenutku pretvori u neprijateljsku ćeliju, koja napada svoj imuni sistem. To negdje ima nekih psiholoških razloga. Onda je nekako pravi izazov doći, na kraju bolesti, kada se izliječiš ili zaliječiš, do smisla. A obično to žene nekako spontano same i kažu na kraju: 'E, to je mene jad ubio, zbog toga je meni ovaj jad došao...'. Onda se dolazi do trenutka kad pacijentkinja odluči: 'Hajde sad, pošto sam do sad ovako i desilo mi se to što se desilo, bilo bi dobro da ja probam malo drugačije', što je ključan trenutak u procesu izliječenja pacijenata. Ona smatra da je neophodna psihološka podrška i zaposlenima na onkološkom odjeljenju, čiji posao neminovno dovodi do „burn out“ sindroma i otuđenja od pacijenata.
 
Dr Gina Masoničić iz NVO „Povjerenje“ kazala je da bi, pored žena, bilo neophodno slične radionice raditi i sa muškarcima oboljelim od kancera prostate. Ona je rekla da u Crnoj Gori ima dosta mladih psihologa koji bi mogli da se uključe, završe dodatnu specijalizaciju i pomognu pacijentima oboljelim od bolesti koje su nekad smatrane smrtonosnim, a danas se smatraju hroničnim oboljenjima. S obzirom da godišnje od kancera oboli 14 miliona ljudi u svijetu, što je 182 na sto hiljada ljudi, ona smatra da je neophodno naći način da im se pruži podrška u institucijama sistema.