Društvo

FOTO: Proslavljeno 70 godina časnih sestara u Baru

by Vesna Šoškić, photo by Michael Bader | 31:10:2017 | 16:22:48

Svečanim programom u Domu kulture sinoć je obilježeno sedamdeset godina od dolaska sestara Svetog križa u Bar i deset godina rada vrtića "Teo" u objektu časnih sestara u Podgradu, u Starom Baru.
 
“Časne sestre su nekada činile okosnicu srednjeg medicinskog kadra u barskoj bolnici, bez kojeg ni ljekari, ni ostalo medicinsko osoblje ne bi postigli velike i značajne rezultate. One su bile i jedan od zaštitnih znakova ove zdravstvene ustanove", kazao je u obraćanju zvanicama i gostima predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić, koji se časnim sestrama zahvalio na trudu, pažnji i brizi o bolesnicima kao i svemu drugom što su uradile i čine za građane i djecu našega grada.

 
Kroz skoro dvosatni, lijepo osmišljen program, uz adekvatnu scenografiju, u punoj sali Doma kulture, uz visoke zvanice iz vjerskog i svjetovnog života, obilježeni su značajni jubileji sestara Svetog križa.
 
Poslijeratne genercije Barana sa nostalgijom se sjećaju “bijelih barskih anđela” koje su blagom riječju, toplinom i predanošću njegovale bolesnike u barskoj bolnici. Uz posao u bolnici, one su odlazile i kući bolesnicima da bi im dale injekcije, previle rane, posavjetovale i pružile pomoć. Istovrememo su brinule i za crkvu, svirale na liturgijama, održavale vjeronauk. Danas, na žalost, časne sestre više ne rade u bolnici, ali svoju misiju podjednako požrtvovano i predano ostvaruju kroz rad sa djecom svih vjeroispovijesti u svom vrtiću u Starom Baru.
 
“Ovo je velika svečanost, radujem se ovom događaju, a posebno se raduju i Bogu su zahvalne milosrdne sestre Svetog križa, na čelu sa provincijalnom sestrom Amalijom. Večeras se sjećamo kada su naše sestre došle u Bar i kako su kroz njegu bolesnika pokazale što znači ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku. Sjećamo se koliko su ljubavi i dobrote sijale među bolesnicima u bolnici i koliko ljubavi i dobrote sijaju danas među djecom”, kazao je na svečanosti msgr. Rok Đonlešaj, nadbiskup barski, koji je čestitajući jubileje sestrama poželio puno uspjeha i radosti, bolesnicima zdravlje, djeci lijep i uspješan odgoj, a “našem dragom Baru puno Božjeg blagoslova”.
 
Svjestan značaja i uloge koju je katolička crkva imala u prošlosti u Baru i ima i danas, ali i onoga što su značile i znače časne sestre, predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić zahvalio se ispred lokalne uprave i svih građana Bara na svemu što su uradile za pacijente bolnice i djecu o kojoj brinu.

 
“Govorim i kao ljekar, koji sam radio duže od petnaest godina u bolnici, i dosta dugo kao rukovodilac, ali prije svega, želim da vam se zahvalim kao neko ko je bio vaš pacijent na dječjem odjeljenju, gdje sam imao priliku da osjetim svu pažnju, ljubav i znanje koje ste pružali meni i svoj ostaloj djeci. Časne sestre su jedno vrijeme činile okosnicu srednjeg medicinskog kadra, svojim predanim, marljivim i nadasve odgovornim radom, bez kojih ova zdravstvena ustanova ne bi postigla tako značajne rezultate. Kao direktor bolnice pokušao sam ponovo da vratim časne sestre u ovu zdravstvenu ustanovu, ali zbog nedostatka kadra, Opšta bolnica ostala je bez časnih sestara, jednog od njenih zaštitnih znakova i zbog toga osjećam veliko žaljenje”, istakao je gradonačelnik dr Zoran Srzentić.
 
Družba milosrdnih sestara Svetoga križa nastala je u burnim vremenima društvenih i političkih previranja u Evropi sredinom XIX vijeka. Osnovao je 1844. godine mladi redovnik, otac Teodozije Florentini, franjevac-kapucin iz Minstera u Švajcarskoj,koji nije mogao mirno gledati siromaštvo i patnju svojih sugrađana. Zajedno sa svojom vjernom saradnicom, sestrom Marijom Terezijom  posvetio se brizi o siromasima i bolesnima.

 
Glavna odgojiteljica i voditeljica vrića časnih sestara "Teo", sestra Irena Pitaći na svečanosti je govorila o desetogodišnjici njegovog osnivanja, a sestra Teuta Augustini, kroz vizuelni prikaz predstavila je djelovanje Milosrdnih sestara Svetog križa u Baru kroz 70 godina, a osvrnula se i na istorijat i  početke njihovog rada u Crnoj Gori daleke 1900. godine.
 
“Na poziv nekadašnjeg nadbiskupa Zefa Gašija i sestre Smilje Micaković zaživjela je ova naša mala zajednica u vrtiću u Podgradu, u Starom Baru, u blizini Stare masline 13. XI 2007. godine. ‘Želiš li učiniti nešto što traje godinu - posadi cvijet. Želiš li učiniti nešto što traje deset godina - posadi drvo, a želiš li učiniti nešto što će trajati cijeli život - posveti se odgoju’. Ove riječi bile su nam vodilja kada smo poslije mnogo razmišljanja i promišljanja odlučile da otvorimo vrtić i posvetimo se odgoju i obrazovanju djece i mladih”, kazala je sestra Irena Pitaći.
 
“Milosrdne sestre stigle su u Crnu Goru prije više od jednog stoljeća. Počele su raditi 1900. godine u Ubožnici u Dobroti i u tom apostolatu su se zadržale do 1999. godine. U Herceg Novom su osnovale Višu djevojačku školu, Internat i zabavište i radile od 1903. do 1945. godine. Slijedi dolazak i rad u bolnicama u Baru, Cetinju i Podgorici i u nekoliko gradova u župnom pastoralu. Za rad u barskoj bolnici dobile su niz nagrada i povelja, jer nije im manjkalo ekumenskog duha. U bolnici nijesu gledale kome pomažu nego su svima bile sve”, kazala je sestra Teuta Augustini.
 
Na svečanosti je kao predstavnik roditelja djece vrtića “Teo” govorio Božo Šaltić, a obratila se i regionalna poglavarica sestra Franciska Molnar.
 
“Istaknuću riječi pjesme ‘Sva radost tvoja nek je gospodin’. Sva radost moja počela je prije 70 godina pjevajući, moleći se i radeći, sestre su njegovale bolesnike u barskoj bolnici. Život im je postajao svaki dan sve ljepša pjesma jer su bile duboko ukorijenjene u Božjoj ljubavi. Istorija je nastavila ispisivati svoje životne stranice sve do prije deset godina kada je prepoznat novi izazov. Vi, vaša djeca, dragi Barani,  pokucali ste na vrata naše kuće. Hvala vam na povjerenju, hvala vama dragi roditelji i djeco za svaki osmjeh i stisak ruke, hvala vama drage sestre što, osluškujući glas Božiji, nastavljate pjevati pjesmu započetu prije 70 godina”, kazala je regionalna poglavarica, sestra Franciska Molnar.
 
Božo Šaltić, predstavnik roditelja naglasio je da je teško u kratkom vremenu reći što su sve časne sestre učinile dobro za našu djecu.

 
“Djeca su bila ugodno smještena, stekla vaspitanje i znanje i naučila živjeti sa onima koji su različiti. Hvala vrhovnoj poglavarici iz Đakova, sestri Amaliji, najzaslužnijoj za odgoj i vaspitanje, koja prati red i disciplinu i koja vodi vrtić - sestri Ireni, ali hvala i kuvarici vrtića, teta Almi, koja vodi računa o higijeni, svim sestrama koje brinu o našoj djeci i nude im najbolji odgoj kako bi postali dobri ljudi i odgovorni građani”, kazao je Božo Šaltić.
 
Polaznice prve generacije vrtića Jelena Nilović i Katarina Kajtazi, zajedno sa mlađom Mišelom Bader,  uručile su poklone - slike koje su same naslikale i cvijeće, uz riječi zahvalnosti sestri Ireni Pitaći.
 
Centralna ličnost i lajt motiv programa bio je utemeljitelj Družbe milosrdnih sestara otac Teodozije Florentini, o kojem je prikazan film i čiji je lik, rad Lene Nikčević, u visini od 2, 5 m krasio pozornicu. U ulozi oca Teodozija pojavio se pjesnik, humanista i družbenik djece Rajko Joličić, koji je povodom jubileja napisao i pjesmu posvećenu časnim sestrama “Bijeli anđeli pod Rumijom”. U programu kolažnog tipa nastupile su na klaviru bivši polaznici vrtića “Teo” Hana Karađuzović , Benjamin Peročević i Teodora Đurović, a publika je čula i himnu vrtića koju je komponovala i napisala sestra Vesna Stojanović iz Hrvatske, a aranžirala Ivona Klepić iz Podgorice. Za klavirom je bila Iva Pavlović, dirigent profesorica Suzana Pepđonović. Hor časnih sestra otpjevao je pjesmu “Sva radost tvoja nek je gospodin”, koju je komponovala sestra Svjetlana Paljušević iz Gusinja. “Crnogorsko kolo” izveli su pod vođstvom profesora Dražena Kaljevića bivši i sadašnji polaznici vrtića, a nekoliko radova o vrtiću, koji su bili izloženi u holu Doma kulture pročitali su Marijan Šaltić, Dževahira Karađuzović i Andrej Lukolić.

 
Posebno impresivan bio je izlazak i muzički nastup na sceni svih 120 dosadašnjih polaznika vrtića "Teo", koji su uz himnu vrtića otpjevali na kraju i simboličnu pjesmu "Kad se male ruke slože".
 
Svečanosti su prisustvovali i nadbiskup barski u miru monsinjor Zef Gaši, biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić, provincijalne i regionalne poglavarice Milosrdnih sestra svetoga križa iz Hrvatske, Kosova i Crne Gore, otac Radoman Mijailović - protojerej-stavrofor, predstavnici Islamske zajednice, doskorašnji župnik barski don Simo Ljuljić i sadašnji administrator don Keljmendi Spaći, predsjednik SO Bar Radomir Novaković, predstavnici bolnice, škola, vrtića...
 
Sestre svetog križa zahvalile su se svima koji su podržali organizaciju svečanosti: barskom Kulturnom centru, KUD “Jedinstvo”, Caritasu Barske nadbiskupije, firmi “Gretva Trade”, “Gradskom restoranu”, roditeljima, Mišelu Baderu - odgovornom za tehniku, fotografu Slavenu Vilusu, Foto studiju “Petović”, predstavnicima medija...
 
Milosrdne sestre svetog križa nastavljaju svoj put vođene motom svog utemeljitelja “Potreba vremena volja je Božija”.
 
“Gdje god je čovjek u potrebi, mi smo tu”, poručile su časne sestre i ovom prilikom.