Društvo

Aleksiću priznanje Švajcarske kulinarske asocijacije

by Silvija Vukelić | 31:10:2017 | 18:48:25

Još jedna u nizu pohvala za umijeće i dostignuća u kulinarstvu, stigla je na adresu Dejana Aleksića, prvog diplomiranog profesionalnog kuvara u Baru. Ovog puta zahvalnica i medalja stižu iz Švajcarske.
 
“Zaista sam prijatno iznenađen. Ovo je zahvalnica za moj trud, rad i doprinos kulinarstvu, koju je uputio Miljenko Štajcer iz Švajcarske asocijacije šefova kuhinja. Imamo puno zajedničkih prijatelja i redovno prati moj rad. S jedne strane, ova pohvala mi pričinjava veliku čast i zadovoljstvo, a s druge strane je i velika odgovornost , jer je poznato da je švajcarska kuhinja jedna od najcjenjenijih u Evropi”, priča Aleksić za Bar Info.

 
Predanost i veliku posvećenost profesiji, Aleksić iskazuje i u radu sa učenicima u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi. Na kulinarskom smjeru predaje grupu predmeta - gastronomija, osnove poslastičarstva i pekarstva i praktičnu nastavu kulinarstva.
 
“Osam godina radim u SEUŠ, a sedam kao razredni starješina. Do sada je preko sedamdeset mojih učenika našlo zaposlenje, što u restoranima u Baru, što u drugim gradovima, a neki od njih su kuvari na brodu”, ponosno ističe Aleksić. Redovno sa učenicima učestvuje na Maslinijadi. Prošle godine su osvojili nagradu za najbolje uređeni štand.
 
“Trudimo se da posjetiocima predstavimo autohtona jela barskog kraja, ali uvijek bude tu i nekih modifikacija. Posjetiocima su prošle godine posebno bile interesantne pohovane masline punjene kozjim sirom i pašteta od maslina i žućenice”, prisjeća se Aleksić.

 
Nedavno je kao državni sudija učestvovao na Međunarodnom takmičenju turističko-ugostiteljskih radnika u Budvi. Tamo je uspostavio brojne kontakte sa vrhunskim šefovima kuhinja iz raznih zemalja. Na prijedlog Tomasa Guglera, predsjednika Svjetske kulinarske organizacije, imenovan je i za internacionalnog sudiju.
 
“Naša kuhinja je specifična jer je spoj mediteranske i orijentalne. Strancima je od crnogorskih jela najinteresantniji raštan. Kad probaju prvi put, to jelo im je ‘jako’, jer je miks povrća i suvog mesa, a poslije uz osmijeh konstatuju da smo zbog takve hrane krupni i snažni”, kaže on.

 
Odnedavno je Aleksić i član “United consalting team-a” – udruženja koje okuplja trideset članova koji su poznati i priznati u svojim profesijama.
 
“Okupila nas je ideja da stvorimo tim ljudi koji bi bio od velike pomoći ugostiteljima i hotelijerima u obuci osoblja i ostalim segmentima poslovanja. Nadamo se da ćemo na taj način zajednički doprinijeti unapređenju ponude i podizanju nivoa usluga u Crnoj Gori”, zaključuje Aleksić.