Društvo

Rod maslina dobar, pojačane mjere protiv krađe ploda

by Vjera Knežević Vučićević | 02:11:2017 | 12:19:59

Ovogodišnji rod maslina u Baru je zadovoljavajući.
 
“Na sjednici našeg Upravnog odbora smo procijenili da na ukupnoj teritoriji opštine Bar rod iznosi između 50 i 60% tzv. velikog roda, pa su maslinari zadovoljni”, saopštio je u razgovoru za Radio Bar i Bar Info predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković.
 
Govoreći o značaju primjene savremenih metoda on ističe da maslinari na dobar rod mogu do izvjesne mjere uticati primjenom agrotehničkih mjera, obradom maslina, đubrenjem, pravovremenom rezidbom, hemijskom zaštitom…
 
“Ove godine nam je pomogao Bog. Meteorološki faktori su bili jako povoljni - suša je eliminisala pojavu maslinove mušice koja često uništi plod. Visoke temperature su uništile tu štetočinu, plod je zdrav, što je preduslov za proizvodnju vrhunskog ulja. Nažalost, još uvijek nije dostignut taj nivo svijesti kod maslinara da masline moraju štititi”, ukazuje Alković.

 
Na dostizanje zadovoljavajućeg kvaliteta u bavljenju maslinarstvom značajno utiče i adekvatna infrastruktura. Pri tome je najvažnija izgradnja puteva kroz maslinjake kako bi se jednostavnije primjenile agrotehničke mjere. A u prilog toj tezi Alković podjeća na veliki požar prošlog ljeta u Šušanju, kada je dijelom i zbog loše putne infrastrukture stradao veliki broj maslina. Ovim se nedaće vrijednih maslinara ne završavaju.
 
Na inicijativu Društva maslinara Bar, a uz spremnost Komunalne policije Bar pokrenuta je sveobuhvatna akcija suzbijanja krađe plodova maslina. Donešena je zajednička odluka da se osim čuvara koji svakodnevno obilaze maslinjake obavlja i kontrola nelegalne prodaje na javnim površinama van pijaca.
 
“Biće kontrolisana sva lica koja nelegalno stavljaju u promet plod masline, a od onih koji nemaju dokaz o porijeklu biće oduzimana roba i podnešeni prekršajni nalozi. Kontrolisaće se područje cijele teritorije opštine, a posebno okolina barske zelene pijace i Starog Bara”, najavio je Alković.

 
On poziva preprodavce ploda masline da od nepoznatih lica i od lica koja nemaju dokaz o njegovom porijeklu ne otkupljuju masline, jer će se smatrati saučesnicima krađe. Očekuje pri tom da će zajedničke i koordinisane akcije Komunalnr policije, Društva maslinara Bar, policije i drugih inspekcijskih službi uroditi plodom i da će krađa maslina u najkraćem roku biti suzbijena.
 
Društvo na čijem je Alković čelu proteklih godina prepoznato je kao organizacija koja se ozbiljno i predano bavi i edukacijom maslinara. Organizuju predavanja i putovanja na seminare u regionu. O tome koliko ti napori doprinose, u kojoj mjeri su učinkoviti u praksi i da li su barski maslinari spremni da mijenjaju navike i poštuju preporuke, Alković kaže:
 
“Navike se jako teško iskorjenjuju, ali mi ne odustajemo, borimo se na sve načine- organizujemo edukacije, dovodimo stručnjake iz zemlje i inostranstva koji im prezentuju prednosti savremenog maslinarstva. Posebno izdvajam značaj putovanja u susjednu Hrvatsku, u kojoj maslinarstvo jeste razvijenije, ali nam taj nivo nije nedostižan. Svake godine 50 maslinara preko naše organizacije, a uz pomoć Opštine Bar putuje u Hrvatsku”.

 
Berba maslina je uveliko počela, beru se zdravi, jedri plodovi od kojih se dobija vrhunsko ulje. Predsjednik Društva maslinara ponavlja da maslinari ni u kom slučaju ne treba da čekaju da plod padne na zemlju, jer se od oštećenog ploda ne može dobiti vrhunsko ulje, a veliki dio tog ploda unište i ptice. Sakupljanje sa zemlje se obavlja u dobu kada je već jako hladno, a od ploda sakupljenog sa smrznute zemlje ne može se dobiti kvalitetno ulje.
 
Iako je naše zadonodavstvo usklađeno sa evropskim standardima, još uvijek se ti principi i regule ne poštuju u dovoljnoj mjeri, iako su koraci jednostavni i praktični.
 
“Nakon dobrog roda važno je plodove ubrati i u roku od 24 sata ih preraditi. Značajno je i da se ulje skladišti u odgovarajućim posudama (preporučujem od inoksa), potom ga treba ostaviti da se staloži, nakon čega ga valja čuvati na temperaturi od osam do 28 stepeni. Ako se ostavi na niskim temperaturama dođe do kristalizacije čime gubi na kvalitetu. Poželjno je flaširanje i da ne bude u kontaktu sa kiseonikom da ne bi oksidiralo i pokvarilo se”, objašnjava Alković. On ističe da su to prilično jednostavni koraci, ali i da “ako u bilo kojoj karici tog lanca napravimo grešku, izostaje vrhunski kvalitet”.
 
Zakonom o maslinarstvu i maslinovom ulju u Crnoj Gori je definisana kategorizacija maslinovih ulja. Ona se radi na osnovu hemijskih i organoleptičkih parametara, odnosno analize. Hemijsku analizu radi laboratorija ovlaštena od strane resornog Ministarstva, a organoleptičku bi trebalo da sprovodi ovlašteni panel, koji u našoj državi još uvijek nije formiran.
 
“Naše Društvo se zalaže da preko projekta prekogranične saradnje sa Hrvatskom uspostavi taj panel. Značajan korak je što je na taj način već obučeno 12 senzorskih ocjenjivača iz Crne Gore. Uz pomoć stručnjaka sa Biotehničkog fakulteta pokušavamo da oformimo panel- grupu čime ćemo ispuniti i drugi uslov- organoleptičku analizu, jer bez ta dva kriterijuma nema valjane kategorizacije”, podvlači Alković, koji se upravo vratio iz Madrida gdje se nalazi sjedište Međunarodne organizacije za maslinarstvo. Tamo je bio učesnik radionice za senzorsko ocjenjivanje kvaliteta maslinovog ulja.

 
Maslinovo ulje se, kako navodi Alković, uglavnom kupuje “na povjerenje”. Vjeruje, pri tom da kupci u Crnoj Gori vjeruju domaćim proizvođačima i kvalitetu našeg proizvoda.
 
“Iako je šverc maslinog ulja toliko rasprostranjen da je zvanično drugi po redu- odmah nakon šverca kokainom, nadamo se da potrošači imaju povjerenja u naše maslinare i njihov proizvod. Kada analiziramo ulje stranih proizvođača često vidimo da sadržaj ne prati ono što je poruka sa etikete. Osim toga, potrošači se često dovode u zabludu marketinškim trikovima- proizvođač velikim slovima napiše ‘maslinovo ulje’, a u uglu, malim stoji ‘ulje od komine masline’. To je čista prevara, jer takvo ulje iako nije štetno po zdravlje, nema nikakvih korisnih svojstava”, upozorava predsjednik Društva maslinara Bar.
 
Najveća manifestacija u slavu plemenitog drveta na ovim prostorima, tradicionalna 16. Maslinijada, biće ako vremenski uslovi dozvole, organizovana 25. i 26. novembra u Starom Baru. I ovoga puta organizaciju će podržati provjereni partneri- Opština Bar, Turistička organizacija Bara, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.