Društvo

Podgrad iz noći u noć bez struje

by Milanka Vukosavović | 03:11:2017 | 11:04:58

Iz noći u noć, u naselju Podgrad u Starom Baru, pri najmanjem vjetru, ili kišici, nestaje struja, zbog čega mještani sa ovog područja već strahuju od nadolazeće zime. Crnogorski elektrodistributivni sistem, sudeći po odgovoru dostavljenom našoj redakciji, taj problem ne tretira kao hitan, pa se bojazan mještana može smatrati opravdanom.
 
Problem nestanka električne energije, preciznije dvije faze struje, nastao je još prošle zime, tokom snažnog nevremena koje je zahvatilo Bar. Ovo naselje, po višednevnoj temperaturi ispod nule i olujnom vjetru, tada je bez struje bilo punih pet dana. Od tada se i nastavlja problem nestanka električne energije pri najmanjoj promjeni vremena, koja je naročito izražena posljednjih dana.
 
Kako nezvanično saznajemo, kvar uzrokuje tzv. “tuširanje žica”, što za električare ne predstavlja komplikovanu opravku, jer se nakon što se kvar desi noću oko 11, 12 sati, nekada i kasnije, po izlasku ekipa na teren ujutro posle 8 sati, odmah i otkloni. Otud i pretpostavka da je za kvalitetno rješenje sanacije potrebno postaviti novi mrežni kabl, ili stub.
 
Osim zbog hladnoće i sezone grijanja, nestanak struje negativno utiče i na rad kućanskih aparata, zamrzivača i drugih mašina za koje je potrebna trofazna struja. Nestanak struje velike nevolje uzrokuje i preduzetnicima sa ovog područja, koji su onemogućeni da upotrebljavaju svoje trofazne mašine za djelatnost kojom se bave.
 
Na pitanje Radio Bara i Bar Infa, CEDIS-je o ovom problemu odgovorio da je “traforeon trafostanice 10/0,4 kV ‘Stari Bar’ planiran za remontovanje zajedno sa ugradnjom novih brojila na daljinsko očitavanje, kroz III fazu AMM projekta (Unaprijeđenje mjerenja u sistemu distribucije). Radovi bi trebalo da budu započeti u narednom periodu”.
 
Kako ističu u CEDIS-u, “taj traforeon je prvi predviđen za remont u Baru. Time će se riješiti i postojeći problem na tom dijelu mreže”.