Društvo

Sindikat Lučkih radnika: Zašto ispod žita, a ne javno?

| 03:11:2017 | 13:34:17

Medijima se danas obratio Sindikat lučkih radnika, saopštenjem vezanim za aktuelne momente u tom preduzeću. Potpisuje ga predsjednika Sindikata Lučkih radnika Vladimir Obradović.
 
U saopštenju se najprije ističe da su se u firmi pojavila privatna obezbeđenja, koje je “razvozio lično Izvršni direktor doo Lučki i bezbjednosni poslovi Željko Jovanović”.
 
“Ako nije privatizacija ispod žita, čemu tolika tajnovitost. Je li to pokušaj odmazde zato što su gotovo svi radnici doo LBP tužili preduzeće za neizmirena potraživanja po kolektivnom ugovoru.
 
Da li je ovo scenario razbijanja Luke Bar, kao što je svoje vremeno urađeno u ‘Primorci’? Ako je istina da nema privatizacije DOO-a ispod žita, kakav je problem da odgovore na naš zahtjev dopis br. 5940 od 31. 10. 2017 godine gdje tražimo sastanak sa izvršnim direktorom Luke Bar i doo Lučko bezbjednosni poslovi, te sa predsjednikom Odbora direktora, pa da se pogledamo u oči sa svim zaposlenim u doo.
 
Takođe je čudno što se zaposlio određeni i neutvrđen broj ljudi, a ako je istina da nije - zašto kadrovska služba Luke Bar ne odgovori na naš zahtjev dopis br.5804 od 24. 10. 2017. godine, u kojem tražimo da nam dostave imena novozaposlenih, njihova zanimanja, status ugovora (na određeno ili neodređeno), koeficijent plate i kvalifikacije”, kaže se u saopštenju.
 
Nadalje, Sindikatu Lučkih radnika je sporna izjava izvršnog direktora Zarije Franovića na “Pinku” o visini prosječne plate u doo-ima.
 
“Nijedan moj kolega iz obezbjeđenja, kao ni vatrogasac-spasilac se nije ni primakao toj zaradi, a vjerujem da su u doo Hotel ‘Sidro’ plate još manje od naših.
 
Uvijek se pojavljuje to moralisanje da je prosječna plata lučkog radnika veća od prosjeka u Cmoj Gori, a niko se ne pita zašto i treba da budu veće.
 
Svi lučki radnici rade u nehumanim uslovima, u dodiru sa opasnim i otrovnim rudama i drugim opasnim materijama i po 200 sati mjesečno, a koliko moja malenkost zna - nijedan brod nije pao u dangubu.
 
Bolje bi bilo da se gospoda raspitaju koliko na prosjek lučke plate utiču primanja gomile menadžera i referenata koji su nizašta primani u Luku Bar neznano zašto? Velika većina radnika doo LBP ima oko 50 godina i više, radimo po 28 ili više godina staža, a i četiri godine smo čuvali Luku Bar za plate od po dvije marke sa puškom u ruci, tako da zabranjujemo svaku priču o tome ko je veći patriota Luke Bar od nas, nema ga i ne može ga biti.
 
Nije li naposljetku malo simptomatično da meni lično ne omogućavaju profesionalni angažman kao predsjedniku reprezentativnog Sindikata na nivou Luke Bar i registrovanog u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, ne bi li otežali moj rad?
 
Ja, kao radnik obezbjeđenja, mogu mnogo teže obavljati posao predsjednika Sindikata. Opet napominjem da će radnici Luke Bar, koja je naša mnogo više nego gospode direktora, braniti egzistenciju svojih porodica svim mogućim sredstvima na sve moguće načine".