Društvo

Novi aparati i enterijer u barskoj bolnici

by Vjera Knežević Vučićević | 04:11:2017 | 10:40:58

Nastupajuću zimu Opšta bolnica u Baru dočekuje sa brojnim pozitivnim promjenama - mogu se pohvaliti nabavkom najsavremenijih dijagnostičkih aparata na kardiološkom odjeljenju vrijednosti 13.000 eura, značajnim ulaganjima u infrastrukturu, a kako u razgovoru za Bar Info ističe direktor dr Dragoslav Tomanović, “pružanje medicinskih usluga i briga o pacijentima sprovode se uz poštovanje svih standarda”.
 
Na Internom odjeljenju Opšte bolnice u Baru instaliran je i pušten u upotrebu holter dvadesetčetvoročasnovnog srčanog rada. Riječ je o aparatu posljednje generacije marke “Schiller”.
 
“Ovaj aparat zauzima značajno mjesto u dijagnostici srčanih oboljenja, a posebno je koristan kod pacijenata sa poremećajem srčanog ritma. Njegovom upotrebom će se značajno značajno poboljšati dijagnostički i terapeutski tretman srčanih bolesnika koji gravitiraju ovoj ustanovi i izbjeći višemjesečno čekanje da se dođe ne red u Klinički centar” - objašnjava direktor Tomanović.
 

Pored toga, Interno odjeljenje bolnice dobilo je najsavremeniji aparat defibrilator posljednje generacije, neophodan za transport najtežih bolesnika u druge medicinske ustanove.
 
U procesu nabavke su holter pritiska i kompjuterizovana ergometrija.
 

Na odjeljenju hirurgije već su završeni zahtjevni radovi na rekonstrukciji toaleta, a ovih dana u toku je sanacija još nekoliko njih. Taj posao bi trebalo da bude završen do kraja naredne sedmice.
 
“Donator opreme za toalete, vrijedne oko 8.000 eura, je firma ‘Cerovo’ iz Bara, a izvođenje radova sa oko 10.000 eura finansira bolnica iz sopstvenih sredstava. Toaleti su prilagođeni potrebama lica sa otežanim kretanjem” - ističe Tomanović, upućujući molbu pacijentima da budu strpljivi dok radovi traju.
 

Sa ovim se ne završava priča o donacijama i brizi zajednice da se uslovi liječenja i smještaja pacijenata u barskoj bolnici podignu na još veći nivo. Pomoć je stigla i iz susjednog Ulcinja.
 
“Značajna je i donacija upućena iz ulcinjskog hotela ‘Olympic’, odakle smo dobili 150 ambasador ćebadi. To je, s obzirom da bolnica ima 161 ležaj, pri čemu se na pedijatriji, ginekološkom i porodiljskom odjeljenju koriste drugačija, sasvim dovoljno” - kaže dr Tomanović.
 
Sezona grijanja u ovoj medicinskoj ustanovi počinje 15. novembra, a direktor objašnjava da u slučajevima kada prije tog datuma dođe do velikog pada temperature ili pojedini pacijenti iskažu potrebu, u njihovim sobama priključuju grijalicu. Tomanović ističe da ove jeseni za tim nije bilo potrebe, jer su temperature i početkom novembra dostizale 16 stepeni, a ni noću se nijesu značajnije spuštale.
 

Iako su se u posljednje vrijeme mogle čuti, doduše izolovane, primjedbe pacijenata na sestre koje ih, kako su naveli, bude prerano (u pet ujutru) da bi podijelile terapiju i pospremile natkasne na kojima ne smije biti ništa osim čaše i soka ili vode, prvi čovjek barske bolnice objašnjava da je u pitanju isključivo poštovanje standarda i kućnog reda koji nužno vlada u ovom tipu ustanova. 
 
“Smatram da naši pacijenti mogu biti zadovoljni i kvalitetom i količinom hrane. Posebno je važno što je ona mikrobiološki ispravna, a jasna potvrda tome je što na to ukazuju sve analize uzoraka koji se sedmično nose na ispitivanje. Važno je napomenuti i da za njihovo uzimanje nije preciziran termin, već se to uvijek radi različitim danima, bez najave” - podvlači dr Tomanović, zaključujući da su za sve primjedbe i sugestije pacijenata uvijek dostupni načelnici odjeljenja, glavne sestre odjeljenja, glavna sestra bolnice, zaštitnik prava pacijenata i direktor.