Društvo

Deset godina Crnogorsko-kineskog Društva prijateljstva

by Vjera Knežević Vučićević, photo by Sergej Zabijako | 11:11:2017 | 17:44:28

Povodom deset godina od osnivanja Asocijacije crnogorsko-kineskog Društva prijateljstva sinoć je u hotelu “Hilton” organizovana proslava u čast značajnog jubileja. Na svečanosti je potpisan i Memorandum o pristupanju Asocijaciji i budućoj saradnji, kojeg su potpisali predsjednik Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore Samir Hadžić, predsjednica Kulturno-ekonomskog centra NR Kine u Crnoj Gori Senka Čabarkapa, predsjednik NVO “Urbani kult” i direktor “Petrovac džez festivala” Vinko Mihajlović i predsjednik Društva akupunkturologa Crne Gore Igor Mićunović.
 
Pred velikim brojem zvanica iz javnog, društvenog, privrednog, kulturnog života države, lokalnih samouprava, diplomatskog kora za izuzetan doprinos u ostvarivanju ciljeva Asocijacije i razvijanju prijateljskih odnosa sa NR Kinom, uručene su i nagrade institucijama i pojedincima zaslužnim za unapređenje odnosa između dvije države. Nagradu je dobio i Radio Bar, koju je u ime naše medijske kuće primila direktorica Vesna Šoškić.
 

Predstavnik Vlade Crne Gore, Nacionalni koordinator incijative 16 zemalja centralno-istočne Evrope i Kine Vatroslav Belan, koji se vratio sa trogodišnje diplomatske misije iz Ambasade Crne Gore u Pekingu, prenio je iskustva i ukazao na značaj civilne diplomatije. Čestitajući Predsjedniku Društva prijateljstva Crne Gore i Kine Samiru Hadžiću i njegovom timu na značajnom jubileju, posebno je pozdravio "izvanredne rezultate tokom protekle decenije na polju jačanja i unapređenja civilne saradnje između Crne Gore i NR Kine na nivou NVO sektora, međuljudske razmjene i civilne 'people to people' diplomatije".
 
“Svojim angažovanjem Asocijacija je izgradila mostove saradnje sa relevantnim udruženjima u NR Kini i podstakla dodatnu konekciju lokalnih i regionalnih odnosa dvije zemlje u oblasti kulture i obrazovanja. Ovo je doprinos konstantnom unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa dvije države usmjerenih na ostvarivanje zajedničkih interesa kroz međusobno poštovanje i razumijevanje. Crna Gora je od 2012. godine, kada je pokrenut mehanizam saradnje NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope- tzv. ‘16+1 mehanizam’ aktivan sudionik na tom putu” - kazao je Belan. On je podvukao da je tokom proteklih pet godina “puno urađeno u promociji naših interesa i ciljeva u ovom multilateralnom formatu saradnje koji je pokrenut i vođen od strane Kine”.
 
“Platformu smo iskoristili da produbimo saradnju ne samo sa Kinom, već i sa ostalim državama centralno-istočne Evrope, od kojih je 11 članica Evropske Unije... Nakon uspješne saradnje u realizaciji infrastrukturnih projekata, sve zemlje učesnice su opravdano uočile da se ona može efikasno proširiti i na oblasti turizma, energetike, saobraćaja, kulturu, poljoprivrede, šumarstva, prosvjete, nauke... Nova polja se identifikuju upravo u oblasti civilnog sektora, pa su ove godine održani forumi na temu saradnje mladih i saradnje žena, a biće organizovan i skup civilnih organizacija u oblasti zaštite životne sredine i ekologije” - najavio je Belan. Nacionalni koordinator je ukazao da "saradnja državnih zvaničnih organa i vlada, ma koliko uspješna i prijateljska bila- nije sama sebi cilj".
 
“Cilj je stvaranje okvira za zbližavanje naroda i otvaranje kanala za komunikaciju i razmjenu na praktičnom nivou. Iako smo geografski veoma udaljeni, naši narodi dijele zajednička iskustva i slavnu antifašističku prošlost na koju smo jednako ponosni. Kina dosljedno podržava puteve koje je Crna Gora izabrala u svojim evro-atlanskim integracijama. Svojevrstan simbol crnogorsko- kineskog prijateljstva je most na Đurđevića Tari koji kineski turisiti i delegacije iz te države veoma rado posjećuju” - podsjetio je Belan.


Cui Dživei je treći po redu ambasador NR Kine u Crnoj Gori sa kojom Asocijacija Društvo prijateljstva Kine i Crne Gore uspješno sarađuje.
 
“U prijateljskoj saradnji uvažavaju se zajednički interesi, koji se produbljuju bratimljenjem nekoliko crnogorskih i kineskih gradova i organizovanjem brojnih kulturnih i umjetničkih manifestacija... Crna Gora je sa kineskom Vladom potpisala Memorandum o saradnji ‘Pojas i put’. Broj kineskih turista je u konstantnom porastu- do kraja oktobra iznosio je preko 12.000, što je tri puta više nego lani” - kazao je ambasador Kine u Crnoj Gori. On je naveo i da ta država nastoji da se izgradi i profiliše kao bogata, demokratska sila koja međudržavnom saradnjom želi da izgradi moderan svijet sa svijetlom perspektivom.
 

Osnivač Asocijacije crnogorsko- kineskog Društva prijateljstva, počasni građanin Šangaja, dobitnik nagrade "Magnolia Silver Award 2016" Samir Hadžić, prisjetio se da je kada je po prvi put- 2003. godine posjetio Kinu, poželio da "samo 0,01% njihovog ekonomskog razvoja 'preseli' u Crnu Goru".
 
“Još uvijek to želim i u tome ću istrajati uz pomoć svih koji podržavaju tu ideju... Divim se refleksu koji Kina kao velika svjetska ekonomska sila pokazuje prema malim zemljama, a posebno prema Crnoj Gori. Biti rame uz rame sa tom državom je velika čast i privilegija” - poručio je Hadžić. 
 
U znak zahvalnosti institucijama i pojedincima za izuzetan doprinos u ostvarivanju ciljeva i jačanju prijateljskih odnosa sa NR Kinom, predstavnicima sedam crnogorskih gradova - Bara, Budve, Kotora, Tivta, Žaljaka, Berana, Bijelog Polja i Podgorice, uručena su priznanja.
 
“Smatram da Bar u prijateljstvu sa Kinom može dati još značajniji doprinos, pa očekujem da će odnosi dvije države i ubuduće ići isključivo uzlaznom putanjom” - kazao je, zahvaljujući na priznanju, predsjednik SO Bar Radomir Novaković.
 

“I Žabljak ima mnogo toga da ponudi našim prijateljima, a nadam se da će rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari, koja će se finansirati donacijom kineske Vlade, početi već naredne godine” - kazao je predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević. Saradnjom u oblastima turizma, kulture i obrazovanja sa Asocijacijom i kineskim partnerima zadovoljan je i predsjednik Tivta.
 
Nagrade za dugogodišnju uspješnu saradnju Radio Baru, Alfa Centru, Baletskoj školi Princeza Ksenija, TV 777, TO Bar uručila je potpredsjednica Asocijacije Žana Miranović.
 
Upravni odbor je donio odluku i o izboru tri člana za ambasadora Društva- Senko Čabarkapa dobio je zvanje ambasadora za ekonomiju, Nina Marković Đonović za književnost i promociju destinacije, a Mirela Čobić za omladinu i kineski jezik.
 
Vojni orkestar Ministarstva odbrane Crne Gore pod dirigentskim vođstvom poručnika Mila Belevića intornirao je crnogorsku i kinesku himnu, balerine Baletske škole "Princeza Ksenija" izvele su lijepo osmišljen preformans uz numeru "Bella Ciao", a muzikom su svečanost oplemenili čuveni dječji hor "Zvjezdice" i Enes Tahirović i Jazz Band.