Društvo

Predstavnici SUBNOR-a u Srednjoj stručnoj školi

by Ivanka Leković | 13:11:2017 | 12:58:16

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, 9. novembra,  predstavnici Udruženja boraca NOR- a i antifašista Bar, predsjednik Đuro Marković i potpredsjednik Špiro Niković bili su gosti u Srednjoj stručnoj školi. Oni su učenicima prvog razreda, odsjek farmacija, održali predavanje posvećeno ovom značajnom datumu.

Predsjednik Udruženja Đuro Marković je naveo da je fašizam započeo u Italiji 1924. godine dolaskom Benita Musolinija, u Njemačkoj 1933. pod vođstvom Adolfa Hitlera i u Španiji 1939. godine pod generalom Frankom: “Ovaj pokret je nanio veliko zlo čovječanstvu, mnogo žrtava je ostalo poslije njega i zato je važno da se o njemu govori, da mlade generacije da poštuju sjećanje na žrtve, a održavanje ovakvih časova ukazuje djeci na ozbiljnost problema fašizma”.

Špiro Niković je govorio o značaju antifašističkog pokreta i potrebi da se mladi ljudi edukuju i bore protiv pošasti koja nije potpuno istrijebljena. Posebno je istakao da je u toku Drugog svejtskog rata Crna Gora bila prva zemlja Evrope koja je opštenarodnim ustankom ustala protiv fašizma i nacizma u borbi za slobodu i bolji život: “Borba protiv svih vidova fašizma je trajan zadatak boraca i antifašista i svih snaga u društvu, da čuvaju slobodu i da tu obavezu prenesu na mlade generacije kako bi nastavile svijetlu tradiciju svojih predaka”.