Društvo

Sindikat PoA najavio krivične prijave

by VIJESTI | 14:11:2017 | 13:21:22

Sindikat zaposlenih u barskoj firmi “Port of Adria” (bivši Kontejnerski terminali) najavili su krivične prijave protiv uprave kompanije i Vrhovnog suda, kao i pravnu borbu pred međunarodnim sudom u Strazburu zbog nepoštovanja Kolektivnog ugovora i nezakonitog otpuštanja 280 radnika za protekli tri godine.
 
Turska kompanije “Global ports” je prije skoro četiri godine privatizovala ove bivše terminale Luke Bar, ali je odbila da poštuje Kolektivni ugovor koji je naslijedila i koji je bio dio uslova za privatizaciju kompanije.
 
Predsjednik sindikata Luka Klisić kazao je da je otpušteno mnogo radnika bez koletivnog ugovora, na način koji je odgovarao poslodavcu, a oštećeni su otpušteni radnici i država.
 
“Radnici su dobili slučaj na Višem sudu, nakon čega je, na njihovo iznenađenje, taj pravosudni organ zatražio da pravni stav zauzme i Vrhovni sud, koji je potom donio odluku da se na prava radnika ne može primjenjivati kolektivni ugovor i uputio ih na granski. Poslije toga sam se obratio predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici koja kaže da ne može da odgovori dok je proces u toku. Pouzdano znamo, imamo informacije da su Medenica i ministar pravde Zoran Pažin, primali delegacije ‘Port of Adria’ i poslije toga se donio pravni stav ovakav kakav je donesen”, kazao je Klisić.
 
Pravni zastupnik radnika Milo Bulatović kazao je da takav stav za njih nije prihvatljiv.
 
“Smatramo da kako god i na bilo kakvom papiru i bilo gdje se neka obaveza ugovori a da nije protivzakonita, da obavezuje ugovorne strane”, kazao je Bulatović.
 
Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da sumnja da je u pitanju orkestrirana kampanja, kako bi se zaštitio profit novog vlasnika “Global portsa” na štetu zaposlenih. Keković, koji je i član Savjeta za privatizaciju, kazao je da je to tijelo jasno definisalo obavezu investitora da poštuje Kolektivni ugovor.