Društvo

POA: Neistinite tvrdnje sindikata

by VIJESTI | 15:11:2017 | 10:57:05

“Neistinita je tvrdnja Luke Klisića, predsjednika Sindikalne organizacije, da je Port of Adria ‘ucjenjivao’ bilo kog zaposlenog. Naprotiv, sva lica која više ne rade u Port od Adria, donijela su dobrovoljno odluku da napuste firmu”, saopšteno je juče iz te kompanije povodom najave sindikata da će pokrenuti krivične prijave i zaštitu pred Međunarodnim sudom u Strazburu, jer uprava odbija da poštuje Kolektivni ugovor i nelegalno je otpustila 280 radnika.
 
“Izjave o ucjenama i otkazima posebno čude kada se zna da je Port of Adria realizovala Socijalni program u potpunosti u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora, uz saglasnost sindikata i njihovo aktivno učešće u kreiranju modela i kriterijuma obračuna. Global Ports je isplatio ukupno 6,5 miliona eura za socijalni program, a prosječno isplaćena otpremnina iznosila je oko 24.000 eura neto, što je, koliko je nama poznato, najbolji socijalni program do sada realizovan u Crnoj Gori”, tvrde u Port of Adria.
 
Oni su naveli da sindikat obmanjuje javnost.
 
“Podsjećamo da je Port of Adria isplatila 1,3 miliona eura zaposlenima za razliku u zaradama za period prije privatizacije, a na osnovu pravosnažne presude Višeg suda u oktobru 2015. godine kojom je ustvrđeno da Kolektivni ugovor nije u primjeni. Sudski spor je pokrenuo upravo dio zaposlenih u PoA. Tada je bilo u redu da Kolektivni ugovor ne važi, sada izgleda nije”, naveli su iz ove kompanije uz konstataciju da je “teško razumjeti kakav investitor je potreban da zadovolji prohtjeve pojedinih sindikalnih aktivista i pojedinih političara u Crnoj Gori”.