Društvo

Oglašena prodaja Titove jahte Jadranka

by RTCG | 17:11:2017 | 09:01:19

Zbog stopostotne amortizovanosti i nesposobnosti za plovidbu, jahta "Jadranka", 1977. godine izgrađena u hrvatskom brodogradilištu Kraljevica, biće oglašena za prodaju po početnoj cijeni od 80.000 eura. Ako se tako ne proda, biće ponuđena na tržištu kao otpadna jahta.
 
Vlada je danas usvojila informaciju o stanju jahte „Jadranka“ koja je za potrebe predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita izgrađena 1977. godine.
 
"S obzirom da je ovlašćeni sudski vještak konstatovao da brod nije u plovnom stanju i da nije sposoban za plovidbu; da je životni vijek broda istekao, odnosno da je njegova amortizacija 100 odsto; da je stanje konstruktivnih elemenata loše, a da su propulzioni strojevi van pogona već 5 godina; da bi ulaganja u brod radi izvođenja neophodnih radova i dovođenja u stanje sposobnosti plovidbe premašili njegovu tržišnu vrijednost, kao i da ne bi bilo rentabilno i ekonomski isplativo ulagati u brod imajući u vidu njegov životni vijek, tržišnu vrijednost sličnih brodova, namjenu i dr; kao i imajući u vidu da su propuštanja na nadgrađu velika i da realno postoji opasnost od izbijanja požara na brodu s obzirom da se atmosferske padavine slivaju na električne instalacije i uređaje; Vlada je oglasila brod suvišnim za potrebe državnih organa Crne Gore", navodi se u saopštenju.
 
Vlada je zadužila Ministarstvo odbrane da, u skladu sa Zakonom o državnoj imovini, a na osnovu procjene sudskog vještaka, jahtu „Jadranka“ ponudi na prodaju putem javnog oglašavanja po početnoj cijeni od 80.000 eura koliko iznosi procjena vještaka.
 
"U slučaju neuspješne prodaje jahte ‘Jadranka’ putem javnog oglašavanja, Ministarstvo odbrane je zaduženo da formira komisiju koja će odrediti vrste metalnih i drugih sirovina koje se mogu dobiti od broda i početne pojedinačne cijene dobijenih metalnih i drugih sirovina, u skladu sa cijenama na tržištu i brod ponuditi na prodaju kao dotrajalu – otpadnu jahtu", zaključuje se u saopštenju.