Društvo

VIDEO: Koštanijada danas u Ostrosu

by Nemanja Janković, photo by Studio Petović | 18:11:2017 | 17:57:07

Tradicionalna, 11. po redu, kulturno-poljoprivredna manifestacija “Koštanijada”, održana je danas u Ostrosu, pod pokroviteljstvom MZ Ostros, Opštine Bar i TOB, a u sklopu proslave Dana Opštine Bar.


Više hiljada posjetilaca je imalo prilike da degustira, ali i trguje, autohtone prozvode sa ovog područja. Ova fešta na jedinstven način integriše tradicionalne karakteristike ovog dijela opštine sa savremenim načinom života. Već je dobila prepoznatljivo mjesto u turističkoj ponudi Ostrosa, Krajine ali i Bara i Crne Gore. Feštu od koštanja je svačano proglasila otvorenom potpredsjednica Opštine Bar, Sanela Ličina.


“Realizujući ovu manifestaciju, podstičemo ekološku i autohtonu vrijednost kestena, našeg prirodnog nasljeđa u funkciji održivog razvoja ovog kraja. Prezentujemo biser na ovom dijelu Mediterana posvećen autohtonoj voćnoj kulturi koju je i danas u punoj mjeri moguće valorizovati. Ovaj kraj daje pravo svima nama koji smo danas ovdje, optimizam za budućnost ove zemlje, a ovakvi projekti koje podržava Opština Bar, pružaju ljudima mogućnost da shvate da se u ovoj zemlji vrijedi boriti i živjeti” – istakla je između ostalog Ličina.

Predsjednik MZ Ostros, Vebija Dodić zadovoljan je kompletnom organizacijom.


“U saradnji sa našim prijateljima i partnerima, preduzeli smo sve neophodne mjere da manifestacija protekne u najboljem mogućem redu. I zaista moram istaći moje veliko zadovoljstvo kada vidim ove naše vrijedne izlagače na štandovima, veliki broj posjetilaca koji uživaju u proizvodima ovog kraja, ali i naše najmlađe sugrađane za koje je ovo izuzetno važan događaj. Hvala Opštini Bar, TOB i svim našim  sponzorima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije”, rekao je Dodić.


Među brojnim posjetiocima ove tradicionalne manifestacije našao se i predsjednik SO Bar, Radomir Novaković. “Sve što ima tradiciju, vrijedi i podržati. A takav je slučaj i sa ovom manifestacijom kada je Opština Bar u pitanju. Krajina i Ostros zaslužuju da organizuju ovakve projekte, i apsolutno zaslužuju našu podršku. Koštanijada je svojim dosadašnjim izdanjima pokazala da je manifestacija koju vrijedi i treba čuvati. I mi ćemo dati sve od sebe da u tome i istrajemo” - naglasio je Novaković.


Svoje oduševljenje nisu krili ni izlagači na štandovima. “I ove godine sam odlučio da budem među onim proizvođačima koji će svoje proizvode ponuditi posjetiocima na ovoj manifestaciji. Na svom štandu imam koštanje, takođe i med sa ovog područja koji je sto posto prirodan, kao i veliki broj čajeva od biljaka sa našeg područja. Gosti su zadovoljni ponudom, i moram istaći da smo, makar do sada, zadovoljni potražnjom” - kroz osmjeh je istakao Ćerim Mažurić.


Brojni posjetioci su uglavnom trgovali koštanje, ali i koziji sir i svježeg krapa.

“Praktično od osnivanja sam gost na ovoj manifestaciji, jer je ovo nešto što treba čuvati i gajiti iz godine u godinu. Pravo da vam kažem, do sada sam pazario koštanje, a vidim da je ponuda šarenolika i siguran sam da ću do kraja dana još nešto trgovati. Dobar je i muzički program, sve je kako treba”- rekao je Jozo Filipović iz Sutomora.


U zabavnom dijelu programa učestvovali su Orkestar Omera Hodžića, Dino Beharović, Suad Šaptafi, Elizabeta Marku, Roksanda Cimert i pjesnik i humorista Rajko Joličić.