Društvo

Sadili drveće u okviru Eko-dana opštine Bar

by Darija Marđokić | 21:11:2017 | 19:01:39

U organizaciji NVO „Infosport“, u Rekreativnom parku „Šumice“ danas je održana akcija „Eko dan opštine Bar“ u kojoj je posađeno ukupno 80 sadnica – 25 maslina i 55 borova. Akcija je bila podijeljena u dva dijela – sadnja maslina koje su prošle godine bile uništene kod Rekreativnog centra „Topolica“ i borovih sadnica u „Šumicama“.
 
U akciji je učestvovalo pedesetak ljudi, sugrađana Bara – od predškolaca, osnovaca, srednjoškolaca, preko vojske, sportista, pa do penzionera.
 
Predsjednik NVO „Infosport“-a mr Miodrag Banović, kazao je da su za sadnju izabrali baš današnji dan, kada je veliki pravoslavni svetac - Aranđelovdan.

 
„Pravimo životnu sredinu za našu djecu, za buduće generacije i zbog toga smo htjeli da bude to baš danas, opomena svima, da se sačuva sve što radimo i dalje unaprijeđuje. Zahvaljujem se svim preduzetnicima koji su nam ustupili bagere i pomogli ove akcije – Osmanu Đokiću, firmi 'Kalamper', Peku Tomanoviću... Oni su ocijenili da je sve ovo što radimo opravdano, humano i u interesu svih nas. Sve se to radi bez para, sa donacijama. Biotehnički fakultet i Institut za suptropske kulture poklonili su 25 maslina. Ovu akciju ljudi rade srcem, iz ljubavi prema svom gradu, kako bi usmjerili ljude ka zdravim stilovima života, za bolji život svih nas“, poručio je Banović.
 
Prema njegovim riječima, Uprava za šume donirala je 500 sadnica borova i 200 sadnica bagrema, koje planiraju da posade tokom sljedećih akcija koje će biti organizovane u narednom periodu.


„Posječeno je puno borove šume na plaži u Maljeviku, osim toga, puno je šume izgorjelo u ljetnjim požarima. Trudićemo se da uključimo što više građana u akciji pošumljavanja, da damo doprinos i pokušamo da revitalizujemo sve ono što je propalo i nadamo se da ćemo u tome uspjeti, a polako i uspijevamo“, istakao je Banović.
 
Osim toga, Banović je skrenuo pažnju i na kanalizaciju kod plaže Šušanj, na nekadašnjem auto kampu.
„To je velika, crna, ekološka tačka koja predstavlja izvor zaraze. Pokušaćemo to da saniramo na način što bi taj prostor poravnali, da se urade parkinzi kao privremena lokacija. A, vjerujem da ćemo od naredne godine pokrenuti inicijativu, da se na tom prostoru krene sa izmjenom DUP-a, jer je to odlična pozicija da se uradi otvoreni i zatvoreni olimpijski bazen i da se tu projektuje jedna vrsta hotela. To je ono što bi naš grad vodilo ka daljem prosperitetu“, zaključio je Banović.