Društvo

NVO i građani u iščekivanju najavljenog azila

by Silvija Vukelić | 02:12:2017 | 17:46:37

Članovi NVO “Prijatelji životinja Bar” i Udruženja za zaštitu životinja “Sunčani sat” ponovo su ove subote organizovali okupljanje na Trgu Vladimira i Kosare, kako bi ukazali na problem nezbrinutih životinja.
 

Uprkos predanom radu volontera ovaj se problem pogoršava s dolaskom loših vremenskih prilika. Članovi udruženja rade na volonterskoj osnovi, a jedini izvor sredstava su im donacije. No, čini se da se u posljednje vrijeme ima pomaka i da se situacija ipak mijenja na bolje.
 
“Obradovala nas je vijest da će, prema najavama koje smo dobili, Bar konačno dobiti azil 2018. godine. Određena je lokacija, završen  tender i odabran izvođač radova. Tako da sada, kada su opredijeljena sredstva iz budžeta, ne postoji više ni jedan objektivni i racionalni razlog da naš grad nema azil. Mislim da svi društveno odgovorni građani nemaju razloga da se protive njegovoj izgradnji”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Milena Zoranović, predsjednik NVO “Prijatelji životinja Bar”.  
 

Ona ističe da se “osjeća pozitivna atmosfera, ljudi polako shvataju gdje je suština problema”: “Posebno bih istakla dobru saradnju sa lokalnom samoupravom. Jako nam je bitno i što imamo ogromnu podršku naših sugrađana. Vjerujem da ćemo pokazati kako zajedničkim snagama jedan opštedruštveni problem može da se riješi, i da ćemo biti ponosni na njegovo rješavanje”.
 
Po njenim riječima, planirano je azil bude mjesto gdje će moći da se smjesti sedamdeset pasa.
 
“Nije u pitanju neki megalomanski projekat, jer ipak mora da bude i održiv. To će, između ostalog, biti mjesto odakle će moći i da se udomljavaju psi. Zainteresovani će tu moći da dobiju stručne savjete i u vezi sa zdravljem svog psa. Jedan dio predviđen je za sterilizaciju. Budući da je aktivan odmor trend u svijetu, planirane su i posjete turista koji žele da na neki način daju doprinos sredini u koju dolaze. Bar je na žalost, bio prepoznat kao sredina gdje su se dešavale mnoge nemile scene, trovanje i ubijanje pasa. Ali, na dobrom smo putu da tu sliku promijenimo”, kazala je Zoranović.
 
Iz komunikacije sa lokalno odgovornim privrednicima dobila je obećanja da će se i oni uključiti, dati svoj doprinos u održavanju i servisiranju azila kako bi sve funkcionisalo na najbolji mogući način.
 

“Prijatno me iznenadila vijest da će se konačno azila riješiti. Psi će tu bili zbrinuti i pod medicinskom kontrolom. Prihvaćen je EU program koji je i jedini održiv, a to je da trećina pasa bude u azilu, trećina na ulici po blokovima o kojima bi brinuli volonteri, a trećina udomljena. Uz intenzivne sterilizacije, to bi moglo itekako da funkcioniše. Azil svakako ne bi bio krajnje odredište već nam je cilj udomljavanje”, kazala je jedan od pionira u zbrinjavanju pasa u našem gradu, Ljiljana Vulićević, predsjednik NVO “Sunčani sat“.
 
Jedan od najistaknutijih volontera, Buba Knežević Tomić, kaže da će azil biti “spas, posebno u urgentnim situacijama”.
 
“Nedavno smo imali slučaj da psa koji je povrijeđen nemamo gdje da smjestimo. Odveli smo ga kod veterinara, a potom vratili na staro mjesto. Pored svog našeg truda i brojnih sterilizacija, zbrinjavanja štenaca, udomnjavanja... ne možemo svima da pomognemo baš zbog nedostatka smještajnih kapaciteta. Privatni pansioni su veoma skupi, tu nam odlazi dosta novca. Zato smatram da je azil neophodan. Tu bi dolazili volonteri, radili što je potrebno. Iako neće biti velikog kapaciteta, makar u urgentnim situacijama da tu psi mogu da se liječe i zbrinu. S kim god sam razgovarala, svi podržavaju tu ideju”, kazala je Knežević Tomić.
 
U akciji prikupljanja sredstava za nezbrinute životinje pomagali su Selina Hasanović i Dejan Popović, učenici OŠ “Jugoslavija”. Od donacija je prikupljeno 80€. Ta sredstva će biti iskorištena za plaćanje pansiona, hranu i potrebne ljekove. Ukoliko ste u mogućnosti i želite da pomognete, više informacija potražite na facebook stranici “Prijatelji životinja Bar”.