Društvo

Sahranjena prof. Desa Vukčević

by Željko Milović | 03:12:2017 | 15:23:49

Juče je na gradskom groblju Gvozden Brijeg sahranjena profesorica Desanka Desa Vukčević.
 
Rođena je 2. decembra 1929. godine kao peto dijete u porodici Ivana Čukića iz Andrijevice (selo Trešnjevo) i Marije - Zorke Ivović, iz Seoca, Crmnica.
 
Otac Ivan je kao ugledni građanin 1936. godine bio predsjednik tadašnje Opštine budimske.

Tokom Drugog svjetskog rata, kao i mnogi drugi ostaje bez članova svoje porodice, oca i brata, i bez krova nad glavom. Preživljava ratne strahote i zbjegove, a nakon okončanja ratnih dejstava, uprkos životnim nedaćama, osnovnu i srednju školu završava u Ivangradu, kao odličan đak. Zatim upisuje i uspješno završava Višu pedagošku školu na Cetinju, školujući se za nastavnika srpsko-hrvatskog jezika i književnosti.
 
Svoj radni vijek započinje u osnovnoj školi u Bijelom Polju, nakon čega, usljed nedostatka školovanog prosvjetnog kadra, 1954. godine dobija premještaj u Bar i počinje da radi u Gimnaziji u Starom Baru. Tu upoznaje i budućeg supruga, Milorada  Mila Vukčevića, takođe prosvjetnog radnika, sa kojim je izrodila dvije kćerke.
 

Poslije Gimnazije, radila je u O.Š. “Meksiko” na Staroj Raskrsnici, a nakon toga u O.Š. “Blažo Jokov Orlandić” na Topolici, gdje je i završila profesiju nastavnika.
 
Desa Vukčević je dobitnica brojnih nagrada i priznanja barske i jugoslovenske stručne javnosti, od kojih su najznačajnije dvije “Politikine” nagrade, za svoj rad u prosvjeti i rad sa učenicima.
 
Nakon dugog radnog vijeka, penzionisala se 1989. godine, kada je dobila prvo unuče. Punih 28 penzionerskih godina posvetila je svojoj porodici, kao uzorna supruga, brižna i plemenita majka i domaćica i voljena baka i prabaka. Ujedno, njeno interesovanje za kulturnim dešavanjima i dobrom knjigom nije jenjavalo ni u penziji.
 
Sahranjena je na svoj rođendan, u prisustvu porodice i poštovalaca njenog plemenitog bića.