Društvo

Izliven prvi temelj za vjetroelektrane na Možuri

by CdM | 07:12:2017 | 23:11:25

Nakon što su početkom septembra iskopani temelji za 23 vjetroelektrane na Možuri, danas se krenulo sa postavljanjem stopa za gradnju vjetroelektrana na brdu između Bara i Ulcinja, snage 46 megavata, vrijednosti 40 miliona eura, saznaje CdM.
 
Kompanija Bemaks izlila je danas prvi temelj od ukupno 23 predviđena za vjetroelektrane na Možuri, koje gradi kineska kompanija Shanghai Power Electronics.
 
U prvi temelj ugrađeno je 530 kubika betona i 42 tone armature.

 
Stub koji drži generator biće dug 90 metara, a iz kompanije Bemaks ističu da će infrastruktura biti završena do početka ljeta.
 
Podsjećamo, u septembru su dopremljena 23 prstenasta temelja za vjetroturbine pomorskim putem iz Kine na gradilište, u dvije serije.
 
Takođe, završeno je iskopavanje za 23 vjetroturbine i temelje, nivelisanje terena za platformu trafostanice, kao i iskopavanje jarka za kabal.
 
Na gradilište su dopremljeni prestenasti temelji, privremeni putevi su povezani, a pribavljene su sve neophodne dozvole i odobrenja.
 
Budući da je na pomenutoj lokaciji zemljište na kojem je planirana izgradnja 23 vjetroelektrane u državnoj svojini nije sprovođen postupak eksproprijacije.
 
Cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi ukupno 186.057 eura, odnosno 0,37 eura/ m2 i plaća ga investitor u četiri jednake rate.

 
Ugovorom, državno zemljište je dato u zakup na period od 20 godina.
 
Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagrantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.