Društvo

Davaocima krvi podijeljene plakete

by Ivanka Leković | 08:12:2017 | 13:31:48

DDDK Luka Bar organizovalo je danas svečanost na kojoj su najistaknutijim članovima i višestrukim davaocima krvi uručene plakete. Plakete za doprinos ostvarenju humanitarne aktivnosti primilo je 36 dobrovoljnih davaoca krvi, od kojih neki više ne mogu davati krv, jer su prešli 65 godina.

Predsjednik Društva Božo Joličić kazao je da su plakete dobili i generalni sekretar Crvenog krsta CG Jelena Dubak, kao i izvršni direktor AD Luka Bar Zarija Franović. Joličić je istakao da je podrška i pomoć Luke Bar od presudnog značaja i predstavlja primjer kontinuirane brige za život i zdravlje građana Bara, i pored ekonomskih problema i poteškoća. Plaketa je dodijeljena i rukovodiocu Odeljenja za transfuziju u bolnici u Baru dr Draganu Radonjiću za dugogodišnju saradnju.

Dobrovoljni davaoci su nagrađeni slikom "Stara maslina", koja je znak društva, pored kapi krvi kao zajedničkog znaka, i rad je pokojnog akademskog slikara Bora Majdandžića. Plaketu su Branko Vukmanović, Mladen Bojović, Dragan Vojvodić, Nikola Vukmarković, Ratko Marković, Ljubiša Lekić, Braim Dabović, Dragutin Durutović, Đoko Glavičić, Milan Stamatović, Reka Ličina, Avdija Beširević, Olivera Nort, Duško Andrović, Krsto Vukotić, Željko Stojović, Bahtijar Čolović, Branko Mirković, Vojislav Novaković, Jožef Joculov, Vasilije Živanović, Đorđe Jovanović, Vukašin Martinović, Dragan Martinović, Zoran Martinović, Veselin Popović, Milica Glavanović, Slavko Aničić, Đorđe Dedaj, Nenad Marljukić, Saša Leković, Jovica Vujičić i Blažo Gašić.

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Luka Bar osnovano je 1969. godine. Osnovao ga je pokojni Ljubo Joličić, koji je bio njegov dugogodišnji predsjednik.

Božo Joličić je istakao da u Baru postoji širok krug ljudi koji podržavaju ovu humanu aktivnost. Ipak, broj davalaca se smanjuje, a najveći uzrok za to je ekonomska kriza. Uz to, kaže Joličić, ova oblast nije regulisana na odgovarajući način.
 
“Postojeći Zakon o obezbjeđivanju krvi ne daje optimalna rešenja za organizovanje ove aktivnosti. U zakonu se ne spominju društva, klubovi dobrovoljnih davaoca krvi, iako su počeli da se osnivaju prije više od 60 godina. Ne postoji organ koji bi vršio koordinaciju između svih subjekata koji se ovim bave, Crveni krst-Zavod za transfuziju, društva (klubovi). Zakon je zapravo prepisan od neke razvijene evropske države sa kojom nemamo mnogo sličnosti kad je u pitanju društvena stvarnost. Pokrenuta je inicijativa da se zakon promijeni” - ističe on.