Društvo

Nagrada Iskra za Cerovo i Kulturni centar Rumija

by Željko Milović, photo by Cetinjski list | 09:12:2017 | 11:07:04

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodijelio je sinoć na Cetinju godišnje nagrade za filantropiju “Iskra” kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebičnim djelovanjem doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva. Dodijeljene su četiri glavne nagrade i sedam specijalnih priznanja, a među laureatima su barska kompanija “Cerovo” i Kulturni centar “Rumija” iz Čikaga.
 
Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou dodijeljena je kompaniji “Cerovo” iz Bara, uz procjenu da ova kompanija akcije za opšte dobro sprovodi u kontinuitetu, uz strateško promišljanje svog pristupa i uključivanje sve više aktera. Kompanija je u saradnji sa Televizijom Crne Gore realizovala dva projekta: “Za ljepše škole” i “Za ljepše vrtiće”. U prethodnih 14 mjeseci renovirali su i adaptirali nekoliko škola i vrtića u više gradova u Crnoj Gori, ulažući na taj način više od 100.000 eura.
 
Ovo društveno odgovorno preduzeće je prije pet godina zavrijedilo “Iskru” za doprinos lokalnoj zajednici!
 

Ovogodišnji dobitnik nagrade za doprinos dijapore je Kulturni centar “Rumija” iz Čikaga, jedno od najorganizovanijih crnogorskih udruženja u Sjevernoj Americi. Centar je osnovan 1995. godine kao neprofitabilna organizacija, čiji su članovi porijeklom iz Bara i okoline, sa ciljem čuvanja i njegovanjenja običaja i tradicije rodnog kraja, međusobnog pomaganja članova društva, pružanja humanitarne pomoći ljudima u nevolji, kao i organizovanja dobrotvornih aktivnosti čij je cilj razvoj kraja iz kojeg članovi potiču, i domovine Crne Gore.
 
Brojne su humanitarne aktivnosti “Rumije”: za pomoć bolnici u Baru, za liječenje socijalno ugroženih, izgradnja seoskih puteva, finansijska podrška elektrifikaciji Mrkojevića, renoviranje škole i sportske hale u Mrkojevićima, vjerskog objekta-džamije, organizovanje i finansiranje kuturnih manifestacija u Čikagu, organizovanje proslave Dana nezavisnosti i Dana državnosti, radio na crnogorskom jeziku, škola jezika, i brojne druge aktivnosti kulturnog sadržaja. Samo u proteklih godinu dana filantropski doprinos Kulturnog centra Rumija prevazilazi 186.000 dolara.
 

Specijalno priznanje za medijski doprinos uručeno je za akciju Teleton “Podrži, pobijedi”. Privredni klub Cetinje dobio je Nagradu za doprinos lokalnoj zajednici. Nagradu za životno djelo je posthumno dobila nosilac Partizanske spomenice i osnivač Antifašističkog fronta žena Crne Gore Lidija Jovanović.
 
Specijalna priznanja su dobili i “Nikšićki mlin”, udruženje “Euro Gusinje”, Banka hrane, Udruženje roditelja djece oboljele od kancera “Fenix” i frizer Zoran Vukčević.
 
Dodjelu nagrade “Iskra“ organizuje Fond za aktivno građanstvo pod sloganom “Da dobro postane navika”, u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu.