Društvo

Radijski dani u avgustu u Baru

| 12:12:2017 | 10:06:18

U prostorijama Agencije za elektronske medije Cerne Gore održana je sjednica Skupštine Unije lokalnih javnih emitera Crne Gore (ULES CG), na kojoj je, pored ostalog, bio riječi o manifestaciji Radijski dani, koja je, pod pokroviteljstvom OEBS-a, zakazana za avgust iduće godine u Baru.
 
Sjednici su prisustvovali predstavnici Radio Ulcinja, Radio Bara, RTV Budve, Radio Kotora, Radio Tivta, Radio Danilovgrada, Radio Bijelog Polja i Radio Rožaja. Za novog predsjednika Skupštine ULES-a izabrana je Vjera Banićević, a za potpredsjednika Muzafer Čauši.
 
Prijedlog da se obilježi Međunarodni dan radija, 13. februar, u organizaciji ULES i uz podršku OEBS-a, iznijet je nakon što je pojašnjeno šta su osnovni razlozi obilježavnja ovog dana od strane UNICEF-a i koja je tema za narednu godinu. Predloženo je da se ovakav skup organizuje u Budvi.
 
Kao još jedna od aktivnosti za narednu godinu u kojoj se može očekivati podrška OEBS-a, istaknuto je organizovanje manifestacije Radijski dani. Rečeno je da ta aktivnost treba biti sprovedena po ugledu na slične iz regiona i Evrope i da zbog više razloga treba da prva bude organizovana u Baru. Kao jedan od osnovnih, istaknuto je na sjednici, jeste što je u našem gradu 1904. godine počela sa radom prva radio-telegrafska stanica na ovim prostorima, a značajan razlog je, kako je rečeno, uspješno poslovanje Radio Bara.
 
Odlučeno je da UO pripremi potrebne primjere za održavanje manifestacije, da se blagovremeno uputi zahtjev za podršku, finansijsku, tehničku i materijalnu, OEBS-u i Agenciji za elektronske medije i da se pozovu udruženja i mediji iz regiona. Za radnu grupu su određeni Vojo Tomović - član UO ULES-a iz Radio Bara kao domaćin, i potpredsjednik Skupštine Muzafer Čauši.
 
Istaknuto je da su predstavnici OEBS-a saglasni da podrže i organizovanje šeste Međunarodne naučno-stručne konferencije “Mediji i PR”, koja se tradicionalno održava u Bijelom Polju, uz podršku partnera Akademije društvenih nauka i Radija Bijelo Polje. Planirano je da tema bude “Mediji i demokratija” i da se održi okrugli sto, više panela i predstave naučni radovi i međunarodni časopisi iz oblasti medija i novinarstva.
 
Još jedna aktivnost čije sprovođenje će podržati OEBS je pokretanje zajedničkog informativnog web portala i mobilne aplikacije, kako bi se sprovela ideja umrežavanja članova i boljeg informisanja građana širom Crne Gore. Odlučeno je da se zahtjevom udruženje obrati OEBS-u kako bi se obezbjedila finansijska podrška.