Društvo

Udruženju maslinara i Ćazimu Alkoviću nagrada Moba

by Željko Milović | 12:12:2017 | 13:42:28

Kao prateći dio programa Prve nacionalne konferencije o poljoprivredi i ruralnom razvoju Crne Gore koja se održava u Tehnopolisu, sinoć je u hotelu “Onogošt” u Nikšiću održano agroveče, na kome su dvije nagrade uručena i Udruženju maslinara i Ćazimu Alkoviću.
 
Ceremonija dodjele godišnjih nagrada za doprinos razvoju poljoprivrede upriličena je u okviru ustanovljene nagrade pod nazivom “Moba”. Priznanja su, u više kategorija, dodijeljena poljoprivrednim proizvođačima i predstavnicima institucija i organizacija.
 
Za udruženje poljoprivrednika koje je pokazalo najveći stepen aktivizma u zajednici proglašeno je Udruženje Maslinara “Bar”, a predsjednik Udruženja Ćazim Alković dobio je priznanje za najaktivnijeg predstavnika Mreže za ruralni razvoj Crne Gore.
 
Za lokalnu upravu sa najboljim programom i mjerama podrške farmerima priznanje je dobila Opština Pljevlja. Nagradu – najbolji domaćin dobio je Vučko Pešić, farmer iz Bijelog Polja. Najaktivnija predstavica Mreže za ruralni razvoj Crne Gore je Vesna Đukić iz Udruženja maslinara “Boka”. Službenik Direktorata za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede Miloš Kusovac dobio je ovogodišnje priznanje za najveći stepen posvećenosti poslu, dok je kao najbolji savjetodavac proglašena Sonja Baćović iz regionalnog centra u Nikšiću.

 
Posebno priznanje dobilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore za podršku aktivnostima Mreže za ruralni razvoj Crne Gore. Priznanje je dobila i Stalna regionalna radna grupa za ruralni razvoj jugoistočne Evrope (SWG) za podršku aktivnostima ruralnog civilnog sektora u Crnoj Gori. Nagrada za životno djelo uručena je Stojanu Banju Kostiću iz Nikšića, agronomu u penziji, koji je čitav radni vijek posvetio struci i unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje.
 
Nakon ceremonije dodjele nagrada i priznanja, prisutnima je pročitano pozdravno pismo potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore mr Milutina Simovića, u kome, pored ostalog, kaže da ga raduje pažljiva regionalna disperzija nagrađenih, uz nezaobilazni obuhvat predstavnika vrijednih udruženja koji daju zamah pojedinim sektorima, kao što je sektor maslinarstva. 
 
Simović je dodao da naziv ovogodišnje nagrade “Moba”, u simboličkoj ravni, sugeriše da svim izazovima u sektoru poljoprivrede i ukupnom ekonomskom razvoju Crne Gore i njenog prosperiteta, odgovori na način tog tradicionalnog crnogorskog običaja, kojim se zahtjevnim poslovima odgovaralo zajedničkim radom i zajedničkom akcijom.