Društvo

Organizovane tribine i radionice o demenciji

priredila: Ivanka Leković | 14:12:2017 | 12:08:59

NVO „Povjerenje“ je prethodnih dana organizovalo radionice na temu demencije. O „Bolesti izgubljenih sjećanja i zaborava“ prvo se govorilo u Ostrosu, gdje su bili gosti dr Ganimete Hodže i osoblja tamošnje ambulante. Juče su radionicu održali u Domu zdravlja u Sutomoru, zajedno sa dr Suzanom Marinković i Đinom Jovanović iz Populacionog savjetovališta Doma zdravlja Bar, koji je partner na ovom projektu.
 
“Radionica je bila interaktivna, učenici su postavljali pitanja i podijelili iskustva, što je bilo vrlo korisno. Problemi sa kojima se porodica suočava kada se aktivni član porodice pretvori u nekoga oko koga više članova mora da brine, o nevjerici i neprihvatanju situacije-dobro je bilo čuti od nekoga ko je kroz to propao. Govorili smo o mogućnostima i pomoći koje društvo pruža, a za šta smo sigurni da većina ljudi ne zna. Dr Branka Purlija je i ovoga puta na jednostavan način govorila o ovom teškom oboljenju, koje se ne tiče samo pacijenta, porodice, već i društava u cjelini“-kazala je izvršna direktorka NVO „Povjerenje“ dr Gina Masoničić.

 
“Naši pacijenti uglavnom ne znaju koja prava imaju vezano za ova oboljenja, na primjer, dementne osobe imaju pravo na tuđu negu i pomoć, invalidninu i staratelja, a sva ta primanja iznose oko 250 –300 eura. Time se može platiti neko ko bi se brinuo o tim ljudima, a koji su uglavnom prepušteni brizi porodice, a koja je najčešće živi u lošim materijalnim uslovima”, podsjeća dr Masoničić.
 
NVO “Povjerenje” ovaj projekat nastavlja u srijedu, 20. decembra, radionicom za zdravstvene radnike, dok će u petak, 22. decembra u 17 sati organizovati tribinu na kojoj će govoriti ljekari, psiholozi i socijalni radnici. Planiran je i okrugli sto na ovu temu.

 
Iz “Povjerenja” najavljuju i završnu radionicu u okviru projekta “Reuma ne ubija, ali stvara velike probleme”. Ova NVO je dobila podršku za realizaciju projekta “Dobar dan, kako ste”, koji će se realizovati u sklopu projekta “Inicijativa za socijalnu inklucizu starijih osoba”, čiji je nosilac Crveni krst Crne Gore. Projekat ima za cilj da se unaprijede kapaciteti pet postojećih mreža organizacija civilnog društva i pedeset organizacija - članica tih mreža, da se podigne svijest javnosti i utiče na procese donošenja odluka o socijalnoj inkluziji starijih u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, na nacionalnom i regionalnom nivou.
 
NVO “Povjerenje” je članica mreže “Dignitas”, koja funkcioniše u okviru projekta “Inicijativa za socijalnu inkluziju starijih osoba”.