Društvo

Predstavnice OEBS-a o Bar Infu i društvenim mrežama

by Željko Milović | 18:12:2017 | 16:34:05

Danas su Radio Bar posjetile ekspert OEBS-a za digitalne medije Danica Ilić i savjetnica u medijskom programu misije OEBS-a Milena Šćekić, i održale radni sastanak u vezi sa funkcionisanjem sajta Bar Info, te efikasnijem načinu korištenja društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram.
 
Uredništvo portala i novinari su izvjestili goste iz OEBS-a o načinu rada na sajtu Bar Info, broju posjeta, a posebna pažnja bila je posvećena interakciji čitalaca putem društvenih mreža i e-maila. Takođe, objašnjena je i struktura posjećenosti po kategorijama, koji je sadržaj tekstova najinteresantniji za pojedine ciljne grupe, te kako dolazi do odabira reakcija čitalaca koji komentarišu na facebook stranici.


Govoreno je i o facebook stranici Radio Bara, te kakva je praksa rada u medijima Evropske unije.
 
Danica Ilić, ekspert OEBS-a za digitalne medije, pohvalila je „izuzetnu posjećenost sajta i broj 'dodira' putem facebook stranice“, i istakla kako se „primjećuje odsustvo senzacionalističkog i tabloidnog novinarstva, što sa mnogim drugim portalima nije slučaj“.
 
Njeno izlaganje ticalo se u najvećoj mjeri oglašavanja informativne kuće na Facebooku kao najrasprostranjenijoj mreži, ali i instragramu kao mladima najtraženijoj, navodeći da se društvene platforme sada u svijetu tretiraju ravnopravno medijima, te da „ozbiljna medijska kuća često zapošljava jednu osobu ili dvije, najčešće mlađe, da čitavim danom objavljuje vijesti i prati reakcije na facebooku, Twitteru i Instagramu, od najava do samih događaja“.

 
Ona je na konkretnim primjerima pokazala kako u medijski razvijenim zemljama izgledaju objave na društvenim mrežama - uz jednu efektnu rečenicu sa tzv. „keywords“ i video klipom do 10 sekundi – te da će to biti praksa koju će vremenom prihvatiti i mediji iz Crne Gore, što sada nije slučaj. Istakla je neophodnost redizajniranja sajta Bar Info koji, po njenim riječima, mora biti prilagođen otvaranju na mobilnim telefonima, tabletima ili ostalim prenosnim sredstvima moderne komunikacije, potencirajući kako je praksa da na portalu idu „kraće i efektne informacije, bez suvišnih rečenica i opterećujućeg backgrounda“.