Društvo

Katolici proslavljaju Božić

| 24:12:2017 | 19:37:44

Od sjutra do utorka pripadnici rimokatoličke konfesije slave Božić. Vjernici u barskoj opštini počeće praznovanje najradosnijeg hrišćanskog praznika tradicionalnom ponoćnom misom u konkatedrali Svetog Petra apostola na Topolici. Svetu misu služiće nadbiskup barski msgr Rok Đonlešaj.
 
* * * * *

 
Kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić u božićnoj poslanici poručio je vjernicima da im Isus Hrist bude Bog koji ih voli i koji ih čeka nakon trke u ovom životu.
 
“Na nama je da upregnemo sve svoje duhovne snage kako bi ovo naše razmišljanje o Božjim otajstvima donijelo potrebne duhovne plodove. Dopustimo sebi radi našeg duhovnog dobra, radi našega spasenja dopustimo Kristovoj ljubavi da nas osvoji, da prihvatimo Boga bez oklijevanja. Na taj način ćemo ovozemaljskom životu dati smisao. Tada ćemo osjetiti da smo prihvativši Krista kao Boga i Spasitelja, cijeli svoj život utemeljili na čvrstoj stijeni“, stoji u poslanici Janjića.
 
“Tu sreću Kristova rođenja podijelimo u zajedništvu s braćom pravoslavcima i svim ljudima dobre volje”, poručio je kotorski biskup.
 
* * * * *

 
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku povodom katoličkog Božića.
 
“Nastupajući blagi dani su prilika da u atmosferi ljubavi, sloge i razumijevanja snažimo vjeru u zajednički život, oličen u poštovanju iskonskih vrijednosti kojima se teži na ovaj dan. Njegujući tradicionalnu bliskost, istrajmo u očuvanju međukonfesionalne i međuetničke harmonije koja je temelj našem opredjeljenju da zajednički gradimo ljepšu budućnost za svakog našeg čovjeka i domovinu Crnu Goru, čijem smo napretku bezrezervno posvećeni”, navodi se u čestitki predsjednika Vujanovića.
 
* * * * *

 
Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u svoje ime vjernicima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori i najvišim crkvenim velikodostojnicma Katoličke crkve u našoj zemlji Božić poželjevši im ličnu i porodičnu sreću.
 
"Neka praznično nadahnuće ispuni domove svih vjernika plemenitim vrijednostima praštanja i prijateljstva. Da sa najbližima, porodicom, prijateljima i komšijama, sačuvamo ideju zajedništva, i da bez obzira na vjeru i naciju, obezbijedimo bolju budućnost za sve nas", stoji u čestitki predsjednika Markovića upućenoj Nadbiskupu Barskom Msgr. Roku Đonlešaju i Biskupu Kotorskom Msgr. Iliji Janjiću.
 
Premijer navodi dalje u čestitki da milenijumska Crna Gora počiva na temeljima suživota, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti, i da smo, upravo baštineći te civilizacijske vrijednosti, uspjeli da izgradimo prosperitetnu državu, koja je članica NATO-a, i koja je na dinamičnom putu da postane članica Evropske unije.
 
"Uvjeren da ćemo vođeni vjerom i pravdom, nastaviti da gradimo društvo bogatijih i zadovoljnih građana, još jednom vam čestitam praznik sa željom da blagi dani u domove svih donesu dobro zdravlje i napredak", zaključuje Marković se u božićnoj čestiti.
 
* * * * *

 
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uputio je čestitku povodom predstojećeg Božića barskom nadbiskupu, kotorskom biskupu i svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti.
 
“U multikonfesionalnoj i multietničkoj Crnoj Gori radujemo se svim praznicima koji doprinose međusobnom poštovanju i razumijevanju, i daju nam vjeru i nadu u miroljubivu i blagorodnu budućnost.
 
Hrišćanstvo nas uči najvećim vrlinama: slozi, uvažavanju, istrajavanju i praštanju, ali i ljubavi, dobroti i solidarnosti među ljudima. U to ime svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti čestitam Božić sa željom da vam u domove donese mir, zdravlje, blagostanje i porodičnu sreću“, zaključuje se u čestitki.