Društvo

Pravoslavni vjernici proslavljaju Božić

| 06:01:2018 | 15:46:56

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori od sjutra, 7. januara, slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u svojoj kući. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste jedni drugima uvrede.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi polaznik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.
 
Božić se slavi tri dana.
 

 
 
“Savremeni čovjek je u opasnosti da Hristovo rođenje koje otkriva najdublji smisao svega postojećeg pretvori u komercijalni običaj, zbog čega treba, klanjajući se Bogu, zagrliti jedni druge i otpozdraviti riječima vjere i ljubavi. Onoga koga je dublje i zdravo ljudsko pamćenje zapamtilo kao Božić Batu, kao Boga koji je postao naš bata, brat i vječni sabrat, podarivši čovjekovoj prirodi, kao Bogočovjek, ne samo čovještvo, nego vječno bogočovještvo kao mjeru čovjekovog savršenstva, pretvara u Djeda Mraza”, naveo je Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije u Božićnoj poruci.

Tvorac i darodavac vječnog života pretvara se, kako je rekao, u starčića koji dijeli djeci obične darove.

“Predvječni Bog koji rođenjem od Djeve postaje Dijete mlado, obdarujući time ne samo djecu nego svo čovječanstvo - vječnom mladošću, svodi se na trgovčića i zabavnika dječijeg. Tako biva u naše dane i sa proslavljavanjem Nove godine, takođe vezane od samog početka za Božić, Hristovo rođenje”, rekao je, pored ostalog mitropolit Amfilohije. 

Prema njegovim riječima, postavši dijete ”najljepši između sinova ljudskih”, kako ga naziva prorok Božji još prije njegovog rođenja, on svojim rođenjem osvećuje tajnu svakog začeća djeteta i rođenja. 

“Otuda svaki abortus - čedomorstvo, predstavlja, ne samo čovjekoubistvo, nego i hristoubistvo, bogoubistvo. Zato nije slučajno da je čedomorstvo ozakonjeno upravo u vremenima ateizacije ljudskog roda”, smatra Amfilohije. 

Otuda nije čudo da se, kako je naveo, u tim istim vremenima praznik majke zamjenjuje praznovanjem ”žene”, to jest nečim bezličnim. Materinstvom, pak kao bogomaterinstvom Presvete Djeve, i sam Bog postaje ”Božić bata”, a kroz njega i svako dijete brat i vječni sabrat. 

“Kao što je sva tvorevina Božja - radionica života, tako, iznad svega, materinska utroba, utroba žene je stvorena da bude radionica života odnosno majka i to radionica vječnog, besmrtnog života. Uništavanjem prirode oko nas lišavamo je njenog bogodanog smisla, ubijanjem začete djece, materina utroba se pretvara u radionicu smrti”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da je bitno i da u rođenju od Presvete Djeve, spojena je djevstvenost i materinstvo. Naime, kao što je predvječno rođenje Boga, jedinorodnog sina Božjeg, bilo djevstveno, cjelomudreno, tako je i njegovo tjelesno rođenje djevstveno. 

“Tako su zemaljsko materinstvo i očinstvo, kao tajna rođenja za vječnost, odsjaj tog nebeskog rođenja i ”bogomaterinstva”. Božansko svojstvo rađanja postaje i svojstvo ljudske prirode. Polnost, kao i druga prirodna zemna svojstva čovjekova, nije za vječnost, ona je samo u funkciji, kao i sva priroda, onoga što je vječno, rađanja za vječnost”, dodao je Amfilohije. 

Tako i današnji humanizam koji se temelji na razovaploćenju Boga Logosa, na njegovom svođenju na ”deda mraza”, na odricanju od njega kao ”Božić bate”, darodavca vječne bogočovječne mladosti, obogotvoruje djeteubistvo, materoubistvo i oceubistvo, stremeći da uništi to sveto trojstvo, odnosnot dijete, majku i oca, koje je slika i obraz nebeskog Boga ljubavi, Oca i Sina i Duha Svetoga.

“Njemu Bogu u Svetoj Trojici se klanjajući, javljenom u ličnosti Bogomladenca, Djeteta mladog Predvječnog Boga, zagrlimo jedni druge bogolikim zagrljajem i otpozdravimo riječima vjere, nade i ljubavi: Vaistinu se Hristos Bogočovjek rodi”, poručio je, između ostalog, mitropolit Amfilohije.
 
 
Arhiepiskop cetinjski i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo u Božićnoj poslanici pozvao je državne institucije da riješe crkveno pitanje i da se vrate crkve i manastiri Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, kako bi napokon došao mir, jedinstvo i napredak čitavog crnogorskog društva.

“Više nego ikad čujte moj vapaj da se ujedinimo oko svete CPC, koja je majka svih nas, jer ni države Crne Gore ne bi bilo bez njene Crkve. Davno su naši stari govorili, kome je Bog Otac, tome je i Crkva Majka”, rekao je mitropolit Mihailo. 

On je kazao da ukoliko se državi i crnogorskom narodu ne vrate u vlasništvo crkve i manastiri, onda nema ni države Crne Gore. “Ovogodišnji Božić slavimo u vrijeme neslavnog i poraznog jubileja - 100 godina od takozvane Podgoričke skupštine kada je crnogorski narod na podmukao način izgubio svoju državu i crkvu”, naveo je, podsjetivši da je Crna Gora obnovila svoju državnost 21. maja 2006. godine, da je kodifikovan crnogorski jezik u Vašingtonu kao samostalni svjetski jezik, kao i da postoje zastava, grb i druga crnogorska identitetska obilježja. 

“Crna Gora je postala članica NATO saveza i približava se Evropskoj uniji. Međutim ako se ne riješi crkveno pitanje i ne zaokruži naš nacionalni identitet, svi ovi naši rezultati i dometi mogu biti dezavuisani i osujećeni”, smatra mitropolit Mihailo. On je istakao kako mu je na srcu da se crnogorski narod vrati sebi, da se osvijesti, poželi izbavljenje iz vjekovnog duhovnog ropstva, da zavapi Gospodu u molitvi, da država riješi crkveno pitanje.

“Duhovno siromaštvo korjen je svakog drugog siromaštva i nezadovoljstva, a crkveno pitanje i zaokružen nacionalni identitet uslov svake društvene stabilnosti i prosperiteta”, rekao je mitropolit Mihailo.

On je kazao da treba biti srećan i radostan, jer je osvanuo dan nade da se Hristovim rođenjem, smrću i vaskrsenjem svi spase, da sve obasja zle i dobre, da oproste onima koji ih vrijeđaju, negiraju crkvu, jezik, državu, himnu, grb i svako crnogorsko nacionalno obilježje.

“Hristos je oprostio uvrede i grijehove grešnicima, ali i ostavio poruku da ne prašta grijehove farisejima, domaćim odrodima i zakletim neprijateljima naše CPC i države Crne Gore”, naveo je mitropolit Mihailo.

Prema njegovim riječima, u crnogorskom društvu i ovog Božića još se traže rješenja pitanja siromaštva brojnih sugrađana i slušaju se žalosni izvještaji o napuštanju domovine.

“S nevjericom pratimo negativne demografske pokazatelje i selektivne abortuse, a blago rečeno, zgorženi smo kad u naše vrijeme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene i majčinstva”, rekao je mitropolit Mihailo.

Međutim, kako je dodao, pored svega tog stradanja i zla, kroz koje prolazi Crnogorska crkva i njeni vjernici, na ovaj najradosniji praznik treba se opomenuti da se ljepota i radost života postiže se samo s Bogom i međusobnom zajedništvu. 

“Slijedimo Gospoda Isusa Hrista, jer je on put, istina i život, pa ćemo izbjeći zamke nečastivog i njegovih sluga. Istrajmo u našoj borbi, da budemo dostojni naših predaka, da budemo vođeni i rukovođeni crnogorskim svetiteljima Svetim Petrom Cetinjskim, Vasilijem Ostroškim, Stevanom Piperskim, Vladimirom Dukljanskim i Prepodobnim Ivanom Crnojevićem - Gospodarom Crnogorskim”, zaključuje se u Božićnoj poslanici mitropolita CPC Mihaila. 
 
 
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je božićne praznike svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti, sa željom da u miru, dobrom zdravlju i sreći njeguju bliskost i slogu.

“Povodom Božića, svim pravoslavnim vjernicima i vjernicama u Crnoj Gori upućujem najsrdačnije čestitke i želje da u miru, dobrom zdravlju i sreći njeguju bliskost i slogu, u duhu vječnih poruka koje sadrži najradosniji hrišćanski praznik”, naveo je Vujanović.

On je poručio da treba istrajati u poštovanju univerzalnih vrijednosti dijaloga, razumijevanja i iskrenog zajedništva koji su uslov opšteg napretka.

“Slijedimo taj put kao trajnu vrijednost Crne Gore i siguran smjer u srećnu budućnost svih njenih građana”, kazao je Vujanović.
 
 
Premijer Duško Marković čestitao je Božić svim građanima koji veliki hrišćanski praznik slave po Julijanskom kalendaru, poželjevši da ga dočekaju u krugu porodice, prijatelja i komšija, sa snagom zajedništva i pravednošću kao vrlinama crnogorskog društva.
 

„Božić i Blagi dani prilika su da se sa više pažnje okrenemo jedni drugima, praštajući i čineći dobra djela, dajući na taj način doprinos uzajamnom razumijevanju“, kazao je Marković.
 
On navodi u čestitki kako vjeruje da kroz tačke koje nas spajaju istinski doprinosimo vjeri u ljude, a time i pravdi i dobročinstvu kao univerzalnim vrijednostima.
 
“Želim da nas predstojeći Blagi dani podstaknu da afirmišemo one vrijednosti u koje vjeruju pravoslavni vjernici, ali i svaki dobronamjerni građanin naše zemlje bez obzira na vjeru, jer u duhovnom biću Crne Gore leži ogroman društveni potencijal”, kazao je Marković.
 
On je, u ime Vlade Crne Gore i svoje lično, građanima koji ovaj veliki praznik slave po Julijanskom kalendaru, poželio da Božić dočekaju u krugu porodice, prijatelja i komšija, sa snagom zajedništva i pravednošću kao vrlinama crnogorskog društva.
 
 
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je predstojeći pravoslavni Božić:
 
“Radost koju donosi Božić svim ljudima dobre volje od neizmjernog je značaja za sveukupni ambijent povjerenja i poštovanja u svakoj zajednici. Nada kojom nas obuzima najradosniji hrišćanski praznik je motiv da budemo bolji i tolerantniji poslije svakog narednog Božića.
 
Rađanjem ljudskih vrlina, kao i univerzalnih vrijednosti čovječanstva i njegovog progresa u kontinuitetu, vjerujem da Crna Gora jeste i biće mirna i spokojna oaza za baštinjenje jednakih mogućnosti i slobodnog mišljenja i djelovanja, kako vjerskih tako i civilizacijskih uopšte.
 
U to ime svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam Božić”.