Društvo

Badnjak vjernika SPC ispred hrama Sv. Jovana Vladimira

by Darija Marđokić | 06:01:2018 | 17:23:55

Ispred Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru vjernici Srpske pravoslavne crkve naložili su u 15 sati Badnjak, čime je započelo praznovanje najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.
 

Protojerej Slobodan Zeković čestitao je vjernicima Badnje veče i Božić, poželjevši da  se „u ljubavi bratskoj i slozi uvijek sabiramo oko ovog svetog hrama i drugih naših svetinja i manastira, da proslavljamo Hristovo roždestvo i da se grijemo oko ovog blagoslovenog ognja koji nas uvijek i iznova podsjeća na neizrecivi oganj ljubavi božanske kojom nas gospod sve obuhvata i izobilnu ljubav svoju šalje na svakog čovjeka“.
 
„U ovoj svetoj noći nad poljem vitlejemskim, angeli božiji pjevali su onu pjesmu najljepšu ikada ispjevanu – slava na visini Bogu i na zemlji mir među ljudima dobra volja. Zajedno sa angelima i mi danas i cijela vaseljena hrišćanska pjeva tu pjesmu i kroz nju se podsjećamo na ono što je najvažnije, na šta nas je i gospod pozvao i prizvao svakoga, a to je da ljubimo gospoda iznad svega, svim srcem svojim, svim umom i svom dušom i snagom svojom. Oni drugi stihovi, da na zemlji mir bude i među ljudima dobra volja podsjećaju nas na drugu zapovijest božiju, da ljubimo jedni druge. Neka nam Bog da istinskog bogoljublja i bratoljublja, da se jedni sa drugima izmirimo u ove svete dane, ako smo se što jedni o druge ogriješili da se mirbožamo i da u radosti i ljubavi bratskoj proslavljamo i ovaj sveti praznik i sve druge blage dane koji su pred nama“, kazao je Zeković i prenio praznične blagoslove mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.
 

Predsjednik Crkvene opštine Bar Dejan Đurović poželio je vjernicima sve najbolje i da u miru i dobroj volji dočekaju božićne praznike.
 
„Mi danas možemo da stojimo mirno i ponosno pred precima jer smo svojim prilozima, svojom molitvom izgradili ovako veličanstveni hram koji predstavlja jednu od duhovnih vertikala Crne Gore i pravoslavlja na Balkanu. Mi danas moramo biti ponosni i sjetiti se svih naših predaka koji su prije 140 godina palili badnjake od Sozine do Rumije, očekujući napad na osvojeni grad Bar i oslobađanje. Za dva dana biće 140 godina kako ovaj grad može da diše slobodno. Želim vam sve najbolje, ne samo nama pravoslavcima, nego i svim ostalima, da u miru i dobroj volji dođu božićni praznici“, poručio je Đurović.
 

Predstavnik Crmničana Gajo Janjević iz Ovtočića u svom obraćanju kazao je da je, u znak sjećanja na sina gospodnjeg, počastvovan što u ime Crmničana nalaže badnjak uoči najljepšeg hrišćanskog praznika i time ispunjava zavjet svojih predaka.
 
„Mnogo puta je udarano na svetosavsku vjeru u Crnoj Gori, ali ona je propovijedala beskrajnu ljubav, uprkos velikim teškoćama opstajala kod srpskog naroda. Barjak crveno, plavo, bijele boje simbol identiteta, branio se i čuvao bolje nego glava. Vijorio se taj barjak na svim brdima i planinama gdje doseže pravoslavlje i nalaže božje drvo. Skloniše ga oni koji su vični tome, koji izbacuju ćirilicu i ubacuju latinicu, oni koji su zavađeni sa bogom od koga se ne boje i od naroda od koga se ne stide. I da ustanu Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški, ne bi mogli povjerovati u sve ovo. Velika je čast što nalažemo badnjak ispred hrama Svetog Jovana Vladimira. Neka ova svjetlost obasja život, naš put i put duša naših predaka koji su se borili za ovaj grad. Braćo i sestre, neka ovaj plamen uđe u naša srca i u sve ono što je dobro i plemenito i omogući nam da volimo jedni druge“, istakao je Janjević.
 

Nakon njihovih obraćanja, priređen je bogati program koji su priredile sekcije koje djeluju u Sabornom hramu.
 
Sjutra u sedam u Sabornom hramu počeće praznično jutrenje sa Svetom liturgijom. U osam sati biće služena liturgija i u hramu Svetog Nikole u Starom Baru, a prvo božićno bogosluženje biće u hramu Svih svetih na Velikom pijesku noćas u ponoć.