Društvo

NVO Povjerenje o reumatskim bolestima

by Silvija Vukelić | 13:01:2018 | 19:34:46

“Kako prepoznati simptome i naučiti kako kvalitetno živjeti sa reumom”, bio je naziv tribine koju je sinoć u sali Dvorca kralja Nikole organizovala NVO “Povjerenje”, kao završni dio projekta “Reuma ne ubija, ali stvara velike probleme”, podržanog od strane Komisije za raspodjelu sredstava od igara na sreću Lutrije Crne Gore.
 
“Tokom projekta organizovali smo brojne aktivnosti u cilju podizanja nivoa znanja o reumatskim oboljenjima, odlaganja nastanka i sprječavanja komplikacija invaliditeta, te djelovanja na faktore rizika. Ciljne grupe su prije svega oboljeli od reumatskih bolesti i članovi njihovih porodica. Večeras smo na popularan način, uz interakciju sa publikom, željeli da približimo ovu tematiku”, kazala je direktorica NVO “Povjerenje” dr Gina Masoničić i dodala da su im partneri u realizaciji projekta bili Udruženje reumatologa, Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti Crne Gore, Dom zdravlja Bar - sestre Olja Simović i Đina Jovanović koje rade u savjetovalištu, i Kulturni centar Bar.
 

O tome šta je reuma, kako prepoznati simptome i koji su načini liječenja, govorila je dr Svetlana Aligrudić, internista-reumatolog.
 
“Reuma jednako zahvata i muškarce i žene, može se javiti i u mlađoj životnoj dobi, čak i prije šesnaeste godine. To su oboljenja lokomotornog, odnosno aparata za kretanje, koji obuhvata zglobove, kosti, mišiće, ligamente... Najčešći je degenerativni reumatizam u gotovo 80% slučajeva”, kazala je, između ostalog, dr Aligrudić i naglasila da je posebno opasan reumatizam koji zahvata unutrašnje organe: “Kod zapaljenskog reumatizma svaki unutrašnji organ može biti pogođen. Najčešće to budu pluća, srce, bubrezi... Liječenje je zahtjevnije ako su u pitanju sistemske i autoimune bolesti. Srećom, danas imamo moćna sredstva, tako da bolest možemo držati pod kontrolom”.
 
Po riječima fizioterapeuta Sava Vujovića, kod reumatskih bolesnika od velikog značaja je fizikalna terapija koja se u zavisnosti od tegoba može primjenjivati na nekoliko načina.
 

“Kod reumatoidnog artritisa primjenjuje se kineziterapija, a ukoliko su počeli upalni procesi radi se termoterapija. Krioterapija – hlađenje, primjenjuje se u aktunoj fazi, a u hroničnoj ljekovito blato. Na području Maljevika i Šušanja ima ljekovitog blata. U saradnji sa Institutom za javno zdravlje iniciraćemo da se izvrše ispitivanja, jer postoji potenijal za valorizaciju tzv. banjskog turizma”, kazao je Vujović.
 
O svom iskustvu, borbi sa reumatizmom i motivima da na najkvalitetniji mogući način nastavi dalje, na tribini je posebno emotivno govorila Jasna Maraš. O radu NVO RAM i pravima oboljelih od reumatskih bolesti publiku su informisali predsjednik udruženja Igor Medojević i sekretar Danilo Boljević. Oni su pozvali sve zainteresovane da im se pridruže. Sastanke održavaju petkom od 18-20h u prostorijama NVO Ram, Ulica Jerevanska br. 40 Podgorica.