Društvo

Dabanović: Velike investicije i u 2018. godini

by Vjera Knežević Vučićević | 14:01:2018 | 19:04:03

Investiciona ulaganja iz oblasti komunalne infrastrukture, finansirana sredstvima iz budžeta Opštine Bar, kreditima KfW banke, sredstvima državnih institucija, te međunarodnih finansijskih fondova (IPA Fondova) započeta prethodne, nastavljaju se i u 2018. godini.
 
„U završnoj fazi realizacije je jedan od do sada najvećih komunalno-infrastrukturnih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda vrijednosti od 8,3 miliona eura koji obuhvata izgradnju 19,2 km fekalne kanalizacije, 5,8 km vodovodne mreže, 1,1 km atmosferske kanalizacije i izgradnju rezervoara Šušanj kapaciteta 1200m3“, navodi sekretar Sekretarijata za imovinu i investicije Vido Dabanović.


Do sada je u okviru tog kompleksnog projekta završena izgradnja podmorskog ispusta u Sutomoru sa havarijskim ispustom vrijednosti 963.448€, pumpne stanice Botun sa potisnim cjevovodom u vrijednosti 840,235€, fekalnog obalnog kolektora duž ulice Šetalište Iva Novakovića sa sekundarnom mrežom u vrijednosti od 999.644€, sekundarnih kanalizacionih kolektora u centralnom dijelu Sutomora (ulice Vuka Karadžića, Ivana Zankovića, Spičanskoj) vrijednosti 519.833€, sekundarne kanalizacione mreže u naseljima Pobrđe – Rutke – Gorelac, vrijednosti 307.551€, kanalizacionog kolektora Bjeliši u Baru vrijednosti 380.000€, rezervoara Šušanj II za II i III visinsku zonu kapaciteta 1.200m3, vrijednosti 356.242€, kanalizacionog kolektora u Čanju vrijednosti 78.655€, kao i izgradnja kanalizacionih kolektora u užem gradskom jezgru u vrijednosti 1.040.453€.
 
„U završoj fazi su radovi na kanalizacionom kolektoru na Žukotrlici - u ulicama Nikole Lekića, Omladinskoj i Zelenom pojasu, ukupne vrijednosti 336.000€, kanalizacionog kolektora prema Staroj raskrsnici vrijednosti 174.000€, kanalizacionog kolektora u Polju - 724.460 € i atmosferskoj, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži u Ulici Rista Lekića i Makedonskoj“ - ističe Dabanović, uz podsjećanje da se vodilo računa i o poboljšanju putne infrastrukture.
 

„U svih 12 mjesnih zajednica na području opštine Bar - u gradskom, prigradskom i seoskom području - vrijednost asfaliranih saobraćajnica je preko 700.000€, a izgrađena je i nova saobraćajnica u naselju Ilino sa kompletnom infrastrukturom vrijednosti 300.000€. Osim toga, radilo se se i na uređenju trgova, postavljanju nove javne rasvjete i svemu onome što stvara bolje uslove za život i grad čini komunalno uređenijim“ - zadovoljan je sekretar Sekretarijata za investicije i imovinu. 
 
Preko Direkcije za javne radove završen je projekat podvožnjaka u Sutomoru za naselje Rutke, u vrijednosti od preko milion eura sa dvije sekundarne saobraćajnice vrijednosti 500.000€, a posredstvom međunarodnih IPA Fondova okončana je i rekonstrukcija željezničke pruge od stanice Crmnica do Sutomora vrijednosti preko četiri miliona eura… Pri kraju su i radovi na odlagalištu „Ćafe“, vrijedni više od tri miliona eura.
 

„Sa investicionim ciklusom nastavljamo i u narednom periodu, a u prilog ovoj najavi ide i što su budžetom Opštine Bar za 2018. godinu, usvojenom u lokalnom parlamentu, precizirane investicione aktivnosti vezane za poboljšanje vodosnabdijevanja u naseljima Polje, Zaljevo, Sveti Ivan, Veliki Pijesak, dok je u oblasti putne infrastrukture planirana izgradnja novog nadvožnjaka za naselje Bjeliši, kao i drugih saobraćajnica na prostoru Topolice, Ilina... Planirana dužina nadvožnjaka prema Bjelišima je 260 metara, sa dvije saobraćajne trake širine po 3,5 m, a imaće šest nosećih stubova raspona po 20 m. U toku je priprema tendera za ovu investiciju čija je predračunska vrijednost preko milion eura“ - objašnjava Dabanović.
 
Projekti iz oblasti vodosnabdijevanja za naselja Zaljevo, Polje i Sveti Ivan su urađeni i u postupku su revizije, a projektantska vrijednost te investicije je 957.411€. Ovo su, kako navode iz resornog sekretarijata „samo neki od projekata čiju realizaciju Barani mogu očekivati tokom 2018. godine, za koje su sredstva već obezbijeđena“.
 

„Što se tiče ulaganja kako stranih, tako i domaćih investitora, planirana je izgradnja hotela u Sutomoru i na Velikom Pijesku, dok su u užem gradskom jezgru u fazi gradnje značajni poslovno-stambeni objekti cca 40.000 m2 BGP, gdje ćemo imati nove poslovne objekte, nova radna mjesta, a samim time i nove poreske obveznike... U 2017. godini imali smo trend rasta broja investitora koji ulažu u Bar, što se ogleda i u iznosu sredstava uplaćenih za komunalno opremanje prostora. U prilog ovoj tvrdnji jasno govori podatak da je u tom segmentu zabilježen rast za preko 40% u odnosu na prethodnu godinu. Sve ovo ukazuje da je Opština Bar pouzdan partner za investitore i da lokalna samouprava ulaže značajna sredstva u komunalnu opremljenost i poboljšanje uslova života građana“ - zaključuje Dabanović.