Društvo

Visok procenat razvoda u Baru - mjesečno osam

by DAN | 16:01:2018 | 11:53:06

Prema zvaničnim podacima Osnovnog suda u Baru, posljednjih godina u prosjeku mjesečno se razvede osam brakova.
 
U odnosu na broj sklopljenih brakova, ovo je visok procenat razvoda. Na pitanje koliko košta razvod, iz Osnovnog suda je odgoreno da je rastava braka novčano skoro besplatna, odnosno plaćaju se dvije takse po 30 eura, ako stranke ne angažuju advokate.
 
“U 2016. godini u Osnovnom sudu u Baru razvedena su 104 braka, a tokom prošle godine 96” - kaže medijator u Osnovnom sudu Zorica Dabanović.
 
Prema njenim riječima, najčešće se razvode mladi bračni parovi, odnosno prema statistici razvodi su najučestaliji u periodu između druge i osme godine bračne zajednice.
 
“Kod mladih bračnih parova „krize” nastaju vrlo često nakon što dobiju djecu, jer čini se da su nespremni ušli u porodicu gdje se podrazumijeva posvećenost, odgovornost, stvaranje uslova za život. Izostaje ta borba, da se nešto želi sačuvati. Supružnici se danas lakše razilaze nego ranije. Međutim, vrijeme je takvo, nije više brak po Svetom pismu”, ističe Dabanovićeva koja posljednje dvije-tri godine posreduje između bračnih drugova da dođe do zajedničkog rješenja, odnosno po mogućnosti do dođe do pomirenja.
 
Dabanovićeva kaže da sa ponosom može istaći da je u njenoj praksi bilo pomirenja supružnika.
 
Dešava se da se monotonija “useli” u brak, a postoje emocije među supružnicima. Takvi vidovi otuđenja, potvrđuje praksa, mogu se prevazići.
 
Interesantan je još jedan fenomen, razvod da bi stekao uslov za novi brak, ali “inostrani”.
 
“Tačno je da se dešava da se bračni parovi razvode u Crnoj Gori, i to najčešće srednjovječni, kako bi omogućili pravo da u stranoj državi sklope novi brak koji je vid dogovora, s ciljem da lakše dođu do papira u inostranstvu. To je njihovo opredjeljenje, pravo da svoj život organizuju prema nekim njima znanim ciljevima” - pojašnjava Dabanovićeva i dodaje da, iako jedan od supružnika ne želi razvod, brak ne može opstati na papiru.
 
“Dešava se da čujemo ‘neću njoj, ili neću njemu dati razvod’. Međutim, po važećem zakonu, ako jedan od supružnika pokrene brakorazvodnu parnicu, ostane pri tome da se hoće razvesti, sudija razvodi taj brak, uglavnom na drugom ročištu. U brakovima gdje supružnici imaju maloljetnu djecu uključuje se Centar za socijalni rad, ili gdje se sporazumno ne dogovore oko diobe imovine, angažuju se vještaci, a to mogu biti i odvojeni parnični postupci. Uglavnom, ako jedan od supružnika hoće razvod, brak se razvodi”, podvlači ona, naglašavajući da svaki osnovni sud ima besplatnu pravnu pomoć u slučaju brakorazvodne parnice, ali da ipak stranke angažuju svoje advokate.