Društvo

VIDEO: Završni radovi na asfaltiranju ulica u Baru

by Vesna Šoškić, kamera Ivo Gojnić, montaža Senad Sukalić | 26:01:2018 | 18:16:53

Zbog radova na kapitalnom projektu izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u Baru, vrijednom preko 8.000.000 €, u toku su završni radovi na asfaltiranju ulica u centru grada i svim prigradskim Mjesnim zajednicama, gdje su postavljane vodovodne i kanalizacione cijevi. Kompletni radovi trebalo bi da budu završeni krajem narednog mjeseca.

 
“Projekat kojim će Bar dobiti kvalitetni vodovodni i kanalizacioni sistem i kojim će biti riješen probem atmosferske kanalizacije je primjer uspješnog projekta i primjer dobre saradnje opštine, investitora i izvođača, jer će kompleksan posao postavljanja čak 27.000 metara cijevi biti završen i prije ugovorenog roka", kazao je sekretar Sekretarijata za investicije i imovinu u opštini Bar Vido Dabanović, koji se još jednom zahvalio sugrađanima na razumijevanju i strpljenju zbog raskopanih ulica i otežanog saobraćaja.
 
U toku je postavljanje 500 m vodovodnih i kanalizacionih cijevi u Makedonskoj i Ulici Rista Lekića, u centru grada, nakon čega slijedi asfaltiranje ovih putnih pravaca. Asfalt ce biti postavljen i u mjesnim zajednicama Bjeliši, Bar III i IV, Sutomore i Polje.

 
“Mjesec prije isteka ugovorenog roka nalazimo se u Makedonskoj i Ulici Rista Lekića, gdje se izvode radovi na postavljanju preostalih 500 m vodovodnih i kanalizacionih cijevi, što nam daje za pravo da konstatujemo da će svih 27 kilometara cijevi biti postavljeno u ugovorenom roku. U prethodna 23 mjeseca izgrađeno je 26.500 m dužnih magistralnih cjevovoda različitih profila, na prostoru Bara, Šušanja, Sutomora, Čanja, Bjeliša i Polja, izvršeno 100.000 m3 iskopa i 100.000 m3 nasipa. Radovi su bili zahtjevni i izazovni, kako za investitora i građane, tako i za izvođača i nadzor, jer se izvode na javnim površinama-saobraćajnicama, uz potpuno funkcionisanje kako vodovodnog, tako i kanalizacionog sistema", kazao je za Radio Bar i Bar info Vido Dabanović, koji je naveo da predstoji značajan dio posla na pripremi terena i postavljanje asfaltne podloge u ukupnoj dužini devet kilometara, od čega je 2,6 km u Sutomoru, a 6,5 km u Baru i okolini.

 
“U cilju okončanja radova angažovani su i podizvođači – ‘Euromix’ iz Bara i ‘Putevi’ iz Užica, i radi se na pripremi u Sutomoru, Bjelišima i Polju, a nakon toga u Šušanju i centru Bara, tako da, ukoliko nas posluži vrijeme, očekujemo završetak svih ugovorenih radova narednog mjeseca. Stavljanjem u funkciju novoizgrađenog cjevovodnog sistema, biće otklonjeni značajni gubici u mreži, stvoreni sigurni sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, stvaranje mogućnosti novih priključaka i stavljanje van funkcije korištenje azbestnog i PVC vodovoda, a imaćemo uređene i asfaltirane saobraćajnice i javne površine, što će činiti prostor komunalno opremljenijim i uređenijim. Takođe, biće uređena atmosferska kanalizacija, jer znamo da je grad, tokom obilnijih padavina, bio poplavljen”, istakao je Dabanović.
 
Kada je riječ o mjesnoj zajednici Bar III, za građane je od izuzetnog značaja što će dobiti kvalitetniju fekalnu mrežu.

 
“Na zadovoljstvo građana, i naša Mjesna zajednica je obuhvaćena ovim projektom. Postavljena je fekalna kanalizacija, urađeni priključci do privatnih imanja i sada su u toku radovi na asfaltiranju ulica, čime ćemo dobiti kvalitetniju saobraćajnicu nego što smo imali do sada u ovom dijelu barske opštine”, kazao je predsjednik ove MZ Dejan Škerović.
 
Sekretar Sekretarijata za investicije i imovinu Vido Dabanović podsjetio je da je izgrađeni cjevovod, u dužini od 27 km, sa izgradnjom pomorskog ispusta u Sutomoru, prepumpnom stanicom "Botun" i rezervoara za vodu u Šušanju, kapaciteta 1.200 m3 , najveći infrastrukturni projekat, vrijedan 8,3 miliona eura, a realizovan je iz kreditnih sredstava KFW banke i budžeta opštine Bar. Izvođač radova je preduzeće "Jedinstvo" iz Sevojna, a nadzor je povjeren njemačkoj firmi "Dahlem".