Društvo

Uspjeh učenika SEUŠ na Gastro kupu Budva

by Silvija Vukelić | 04:02:2018 | 15:36:59

Na državnom takmičenju u kulinarstvu ”II Gastro kup Budva 2018”, troje učenika kulinarskog smjera Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, postiglo je sjajne rezultate. Milica Bošković, učenica II razreda, osvojila je zlatnu medalju u kategoriji pripreme deserta, Anela Muratović (IV razred) srebrnu u pripremi piletine, kao i Muhović Sead (II razred) u kategoriji tjestenine.
 
Takmičenje je juče održano u novootvorenom kabinetu kuvarstva i restoraterstva SMŠ “Danilo Kiš” u Budvi. Na čelu žirija bio je Vuko Mitrović, predsjednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore. Pored njega, jela su ocjenjivali i šefovi kuhinja eminentnih crnogorskih hotela, kao i profesori sa Gastronomskog fakulteta iz Beograda.
 

Dejan Aleksić, profesor kulinarstva u SEUŠ, ponosan je na uspjeh svojih učenika.
 
“Prezadovoljan sam rezultatima, s obzirom da je to prvo takmičenje na kojem učestvuju. Zbog brojnih školskih obaveza imali su svega nekoliko dana da se pripreme. Konkurencija je bila jaka. Učestvovalo je oko 60 takmičara u 6 kategorija, a u žiriju su bili eminentni kulinarski stručnjaci. Naši učenici su imali  zaista veliku odgovornost i postigli su sjajne rezultate. Ponosan sam na njih”, kazao je za Radio Bar i Bar info prof. Aleksić, koji je takođe bio i jedan od sudija. On ističe da je žiri bio rigorozan i vodio računa o svakom detalju.
 

“Vrjednovano je puno toga - od pristupa tzv.boxu u kojem se radi, preko higijene, ophođenja sa namirnicama, da li je racionalno i ekonomično. Potom, ocjenjivani su kompletan utisak izgleda tanjira, kombinacija namirnica, da ima proteina, ugljenih hidrata, bjelančevina, a da je sve izbalansirano. Komisija je ispred sebe imala normativ sa tačnom gramažom i recepturom. Desetak njih je degustiralo i ispitivalo takmičara”, objasnio je prof. Aleksić.
 
Pored diploma i medalje, učenici su dobili, kako kaže Aleksić, “otvorena vrata za Splendid” i “vjetar u leđa”: “Zasigurno da je pred njima lijepa budućnost. Ovo takmičenje je bilo dobro iskustvo za njih i biće lijepa uspomena, a meni podstrek da sa istim elanom nastavim rad”, zaključio je Aleksić.