Društvo

Dugogodišnji problemi u vodosnabdijevanju biće riješeni

by Vjera Knežević Vučićević | 06:02:2018 | 19:37:31

“Očekujemo da ćemo vodosnabdijevanje Bara zadržati na prošlogodišnjem nivou i da ćemo ulaganjem u infrastrukturu doprinijeti da građani Bara budu još zadovoljniji uslugama Vodovoda”, kazao je u razgovoru za Radio Bar i Bar Info izvršni direktor Vodovoda Zoran Pajović.
 
On je podsjetio da je vodosnabdijevanje u 2017. godini, i pored dvije otežavajuće okolnosti - ekstremno niskih temperatura u januaru (koje su ostavile teške posljedice na infrastrukturu) i izuzetno sušnog ljeta, bilo na zadovoljavajućem nivou.
 
Pajović ističe da je u ovom DOO akcenat stavljen na aktuelne radove na vodovodnoj i kanalizacionoj  infrastukturi koji se realizuju iz sredstava KFW banke, kao i one koje “Vodovod i kanalizacija” realizuje iz sopstvenih sredstava i uz podršku Opštine Bar.
 
Govoreći o planu rješavanja problema vodosnabdijevanja, istakao je da je, koristeći sopstvene stručne i tehničke kapacitete, DOO Vodovod i kanalizacija uradilo glavni projekat izgradnje i rekonstrukcije vodovodne mreže u naselju Podsustaš - Zupci, glavni projekat izgradnje vodovodne mreže u Željezničkoj ulici u naselju Polje.
 
“Radovi na ovim projektima otpočeli su danas, a u pitanju je izgradnja vodovodne mreže dužine 214 metara. S obzirom da taj prostor nije na kvalitetan način pokriven vodovodnom mrežom, ova investicija je značajna kao uslov priključenja planiranih objekata na komunalnu infrastrukturu. Radovi u Polju će biti završeni u narednih nekoliko dana”, najavio je Pajović.
 
Osim ovih, stručne ekipe DOO Vodovod i kanalizacija izvode radove i u Sutomoru u blizini prodavnice “KIPS” u dužini 60 metara, u naselju Brca u dužini 50 metara, u Mandarićima u dužini 50 metara i u Zagrađu u dužini 30 metara (gdje se vrši zamjena postojeće vodovodne mreže).
 
Pajović ističe i da je urađen glavni projekat fekalnog kanalizacionog kolektora u naselji Bjeliši- Mandarići, a inženjeri Vodovoda, predvođeni tehničkim direktorom Ibrahimom Bećovićem, uradili su i glavni projekat izgradnje fekalnog kanalizacionog kolektora u naselju Mirošica 1.
 
“Uskoro treba očekivati i početak radova na izgradnji kanalizacione mreže u tom naselju, što je od posebnog značaja jer su na području koje gravitira kanalizacionom kolektoru u Mirošici 1 locirani stambeni i turistički objekti koji nemaju riješeno pitanje odvođenja otpadnih voda, već se njihovo disponiranje obavlja posredstvom pojedinačnih septičkih jama. Polaganjem kanalizacionog kolektora u dužini 665 metara ovaj dugogodišnji problem biće adekvatno riješen”, zadovoljan je Pajović.

 
Dobra vijest iz Vodovoda stiže i za mještane naselja Sveti Ivan. Nakon višegodišnje muke sa nedostatkom pijaće vode, proširenjem vodovodnog sistema kojim upravlja doo Vodovod taj problem će konačno biti riješen.
 
“Novim investicionim aktivnostima u značajnoj mjeri biće poboljšano i snabdijevanje vodom dijela naselja Zaljevo i Polje. U saradnji sa Vodovodom koji je učestvovao u izradi projektnog zadatka, Opština Bar je prije nekoliko mjeseci započela aktivnosti na izradi projektne dokumentacije za izgradnju objekata vodovodne infrastrukture. Projektnom dokumentacijom predviđena je izgradnja rezervoara Zaljevo 1, volumena 500m3, veznog cjevovoda RV Rezervoar Zaljevo, gravitacionog cjevovoda, pumpne stanice Zaljevo, kao i potisnog cjevovoda. Realizacijom ovog projekta riješiće se dugotrajni problem restrikcija na ovom području preuzimanjem dodatnih količina vode iz sistema Regionalnog vodovoda”, najavio je prvi čovjek barskog Vodovoda.
 
Primjedbe građana, međutim, ne odnose se isključivo na restrikcije vode i na, u pojedinim djelovima zaleđa, zastario sistem vodosnabdijevanja, već se tiču i rada inkasantske službe u smislu njihove tačnosti kao i ažurnosti (neredovnog očitavanja). S tim u vezi, Pajović je istakao da će u 2018. godini biti “ojačani kapaciteti inkasantske službe” i najavio da DOO Vodovod i kanalizacija Bar planira da dijelom iz sopstvenih, a dijelom iz kreditnih sredstava, izvrši zamjenu 25.000 vodomjera novim savremenim uređajima sa opcijom daljinskog očitavanja i elektroventilom za automatsko reduciranje protoka vode.
 
“Na ovom projektu ozbiljno radimo i uvjereni smo da ćemo vrlo brzo krenuti u njegovu realizaciju. Program daljinskog očitavanja vodomjera za naš sistem jeste iskorak u budućnost i u skladu je ambicijama da u narednom periodu učinimo sve kako bi racionalizovali, osavremenili poslovanje i postizali što bolje rezultate”, podvlači Pajović.
 
Tu nije kraj prioritetima koje je kao ciljeve od značaja za zajednicu postavio menadžment barskog Vodovoda.
 
“Smanjićemo broj pritužbi na rad naših službi, postići ćemo veću brzinu i broj očitavanja, omogućiti bržu obradu dobijenih podataka (brži obračun), očitavanje bez ometanja od strane korisnika, isključenje greške usljed ljudskog faktora (pogrešno očitavanje), kao i brzo otkrivanje i otklanjanje kvarova čiji su uzroci kvar na mjerilu ili kvar na instalaciji”, najavio je Pajović.
 
Na kraju je podsjetio da su probleme koji su pratili rad doo Vodovod i kanalizacija Bar tokom protekle godine uspješno prevazišli zahvaljujući saradnji i pomoći lokalne samouprave na čelu sa predsjednikom Opštine dr Zoranom Srzentićem, na čiju podršku, kako je istakao, računa i prilikom realizacije novih ambicioznih projekata.