Društvo

Žene Bara kuvaju srcem onima kojima je potrebno

by Silvija Vukelić | 06:02:2018 | 20:20:23

Članice facebook grupe “Žene Bara kuvaju srcem”, u saradnji sa Crvenim krstom Bar, pokrenule su humanu akciju - svakodnevno kuvanje obroka za sugrađane kojima je potrebna takva podrška. U svega nekoliko dana od objave poziva, akcija je naišla na veliki odjek, pa je podrška počela da pristiže sa raznih strana.
 
“Na evidenciji barskog Crvenog krsta trenutno je 120 korisnika o kojima brinu gerontodomaćice i volonteri. Korisnici imaju jako mala primanja ili ih gotovo i nemaju. Pored materijalnih tu su i zdravstveni problemi, a kuvani obrok nemaju ni jednom nedjeljno. U saradnji sa grupom ‘Žene Bara kuvaju srcem’  dogovorili smo smo dinamiku posjeta i potreba, tako da svakog dana određeni broj žena priprema razna jela i poslastice, koje distribuiramo korisnicima”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Zorica Crnčević, sekretarka CK Bar.

 
Zahvaljujući humanim ženama Bara, ova vijest je brzo je stigla do mnogih domova i institucija. Akciju su podržale i ordinacija “Dr Masoničić” (pet besplatnih internističkih pregleda), Poliklinika “Dr Vuksanović” i “PZU Kalinić”. Dr Valentina Kalinić će narednih dana sa medicinskom sestrom Snežanom Pavličević volonterski poći u obilazak osoba koje su na spisku Crvenog krsta.
 
“Zajednička nam je želja da ova akcija ne bude kratkog daha, da ne bismo navikli naše korisnike i u određenom momentu stali sa aktivnostima. Zato je važno da se što više ljudi uključi. Od velikog značaja bi bila podrška ugostitelja i vlasnika restorana. Najvažnije je da se rukovodimo istim ciljem - da pomognemo onima kojima je napotrebnije. Jer gotovo da je nedopustivo da u našem gradu postoji neko ko makar jednom nedjeljno nema topli obrok”, naglasila je Crnčević i dodala da pomoć može biti i u namirnicama kao i sredstvima za higijenu jer kako kaže “naše malo nekome je puno”.

 
Administratorka facebook grupe “Žene Bara kuvaju srcem” i jedan od inicijatora akcije Ljiljana Vujović  zadovoljna je odzivom. U grupi je blizu hiljadu članova.
 
“Grupa je nedavno formirana najprije sa idejom da se od zaborava otrgnu tradicionalni recepti i načini pripreme jela. Potom smo u saradnji sa Crvenim krstom došli na ideju da organizujemo humanu akciju i pripremamo kuvane obroke za naše sugrađane koji su ugroženi. Meni se ideja veoma dopala i iznenađena sam i oduševljena kakav je odjek imao nas poziv. Odmah po objavljivanju poziva na našoj facebook stranici počelo je da se javlja puno žena, čak i onih koje ne žive u Baru, interesuju se kako mogu da pomognu. Već smo napravile plan kuvanja skoro do kraja mjeseca. To su kuvani obroci, proje, pite kolači... Obezbijedili smo i voće. Snaga žena je i ovoga puta ‘položila ispit’, a da žene Bara imaju ogromno srce, to svojim djelima dokazuju”, zaključila je Vujović.

 
Božidaru Nikoliću Čarliju danas su ovim humanim gestom uljepšali dan: “Stvarno sam prijatno iznenađen i ganut. Upravo su mi donijeli dobio topli obrok kolač i proju. Zahvalan sam ženama Bara i Crvenom krstu što su me obuhvatili ovom humanitarnom akcijom i stavili na spisak”.
 
Svi koji žele da se priključe akciji mogu se obratiti putem facebook stranice “Žene bara kuvaju srcem“ ili kontaktirati Crveni krst.