Društvo

Izrađen Projekat rekonstrukcije školskog igrališta u Pečuricama

by Željko Milović | 07:02:2018 | 09:07:53

Zahvaljujući sredstvima dobijenim od Ministarstva finansija, kroz Konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, NVO Mrkojevići je finansirala izradu Glavnog projekta rekonstrukcije i sanacije i Idejnog projekta natkrivanja rekonstruisanog školskog igrališta Osnovne škole “Mrkojevići” u Pečuricama.
 
Obrađivač projektne dokumentacije je firma “Tekton group” d.o.o iz Podgorice. Projektom je u ime NVO Mrkojevići rukovodio mr Alen Pelinković. Po okončanju izrade projektne dokumentacije, ona je uručena direktoru OŠ “Mrkojevići” Osmanu Grgureviću, koji se zahvalio na donaciji, naglašavajući da je NVO Mrkojevići inicirala i pomogla realizaciju niza infrastrukturnih projekata koji su imali za cilj poboljšanje uslova rada u školi.

 
Izrazio je nadu da će resorno ministarstvo, Opština Bar i potencijalni donatori imati razumijevanja za realizaciju ovog projekta, jer on “na efikasan i ekonomičan način rješava urgentan problem urušavanja terena, a samim tim i ugrožavanja samog školskog objekta”. Dok se iščekuje izgradnja fiskulturne sale za potrebe škole, za koju postoji Glavni projekat još od 2010. godine, plan je sanirati postojeće igralište i privesti ga namjeni, pa bi učenici škole i omladina Mrkojevića dobili adekvatan prostor za bavljenje sportom.

 
Mr Alen Pelinković je naglasio kako je ovo važan projekat za školu, ali i za cjelokupno stanovništvo ovog kraja. “Osnovna škola ‘Mrkojevići’ je jedina barska škola koja nema fiskulturnu salu iako ima preko 300 učenika, a Mrkojevići sa preko 4000 stanovnika nemaju adekvatan prostor za održavanje kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija. Školsko igralište sa košarkaškim i odbojkaškim terenom se već decenijama koristi za školske aktivnosti i rekreaciju omladine, te održavanje svih značajnijih manifestacija u Mrkojevićima”, istakao je on.
 
Mirsad Rašketić, saradnik na projektu, naglasio je kako su nepovoljna geologija podloge i višedecenijsko korišćenje doveli do pucanja i mjestimičnog urušavanja podzida koje formiraju tribine, što dovodi u pitanje bezbjedno korištenje terena. Projekat predviđa faznu gradnju. Prva faza je urgentna zbog opasnosti aktiviranja klizišta i podrazumijeva sanaciju postojećeg igrališta i stabilizaciju okolnog terena. U drugoj fazi bi bilo moguće izvršiti natkrivanje igrališta i tako riješiti problem nedostatka prostora za odvijanje nastave fizičkog vaspitanja do izgradnje sportske sale .

 
Projektom je predviđeno da se igralište proširi na standardne dimenzije košarkaškog i odbojkaškog terena. Vodilo se računa o uklapanju postojećih kulturno-istorijskih i ambijentalnih vrijednosti: zgrade prve osnovne škole iz 1885, spomenika palim borcima NOR-a i okolne vegetacije.

 
Druga faza obrađena Idejnim rješenjem podrazumijeva izgradnju svlačionica, prostorije za smještaj sportskih rekvizita, postavljanje stolica na tribine i adekvatne podloge na teren i izgradnju dodatne tribine iznad svlačionica. Natkrivanje i zatvaranje objekta je predviđeno čeličnom konstrukcijom i sendvič panelima. Po okončanju rekonstrukcije dobili bi igralište standardnih dimenzija, a tribine bi mogle da prime 300-400 posmatrača, u zavisnosti od toga do koje faze bi se izvršila rekonstrukcija.