Društvo

Prvi zaposleni u štamparijama za Brajevo pismo

by Darija Marđokić | 07:02:2018 | 13:53:50

Četiri od šest najuspješnijih polaznika projekta “Zapošljavanje osoba oštećenog vida u štamparijama za Brajevo pismo i crni tisak” koji realizuje Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj, zasnovali su radni odnos od trećeg januara ove godine u trajanju od šest mjeseci.
 
Na projektu su zaposleni Ana Kalašić, Habiba Usezić i Miroslav Savović iz Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, koja je nosilac projekta i Miloš Lalović iz partnerske Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin.
 
Realizacija ovog projekta otpočela je šestog jula 2017. godine u trajanju od 12 mjeseci i završiće se petog jula 2018. godine. Kako je kazao predsjednik Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj Veselin Joketić, projekat ima za cilj povećanje zapošljivosti osoba sa oštećenim vidom.

 
“Prvi mjesec projektne implementacije je bio pripremni, dok smo u drugom nabavili neophodnu opremu za rad u Brajevoj štampariji. To je štampač koji štampa na Brajevom i crnom pismu, za videće osobe. Takođe, nabavili smo i softver DBT. U drugom mjesecu smo izvršili i adaptaciju poslovnog prostora za Brajevu štampariju i štampariju za crni tisak, a tekao je i modul za opismenjavanje na Brajevom pismu. Opismenjeno je svih šest polaznika projekta. Treći i četvrti mjesec projekta bio je rezervisan za drugi modul - učenje rada na računaru uz pomoć govornog softvera. U petom mjesecu vršena je obuka polaznika na Brajevom štampaču, dok je šesti mjesec bio rezervisan za obuku na uređajima koji stvaraju konačne proizvode kako na Brajevom, tako i na crnom tisku“, objasnio je Joketić.
 
Nakon šest mjeseci realizacije projekta, zapošljeno je četiri od šest najuspješnijih polaznika u trajanju od šest mjeseci.
 
“Oni će do kraja projekta raditi u štampariji - štampaće sve informacije na Brajevom pismu, kojem se služe osobe bez vida. Takođe, štampaće i na crnom tisku, na uvećanom pismu, kako bismo i slabovidima učnili sve informacije dostupnim u njihovom formatu. Trudićemo se da sve te informacije, koje budu potrebne ovoj populaciji, učinimo dostupnim. Radićemo i plasticifiranje, koričenje, tvrdo povezivanje, skeniranje i sve one druge usluge koje se pružaju u jednoj štampariji. Nadamo se da ćemo i nakon završetka ovog projekta, ukoliko nam to finansijske mogućnosti budu dozvoljavale, ali i potrebe u ovoj štampariji, uspjeti u tome da bar jedno lice i dalje ostane u radnom odnosu“, istakao je Joketić.
 
Na ovom projektu zaposlena je naša sugrađanka Ana Kalašić.

 
“Rad na računaru i Brajevo pismo sam donekle znala, a ovom obukom sam to usavršila. Sa Brajevim štampačem sam se prvi put srela, zahtijevno je, ali se savlada. Srećna sam što sam dobila priliku da radim, nije teško, uhodala sam se. Zadovoljna sam i atmosferom i kolegama i cjelokupnim radom ove organizacije”, kazala je Kalašić.
 
Uslovima rada zadovoljni su i Habiba Usezić i Miroslav Savović koji su kazali da je oprema prilagođena njihovom oštećenju vida, tako da mogu nesmetano da obavljaju radne zadatke.
 
Ovaj projekat finansira Zavod za zapošljavanje Crne Gore u okviru grant šema za 2017. godinu. Projekat je u vrijednosti od 52.500 eura, od čega je 95% učešće ZZZCG, a 5% je doprinos nosioca projekta, Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj.
 
“Nastojaćemo i u narednom periodu da se pojavljujemo kod ZZZCG sa projektima koji vode ka većoj zapošljivosti lica sa invaliditetom i koji će obučiti veći broj ove populacije, kako bi ona bila sjutra konkurentna na tržištu rada i kako bi lakše mogla doći do zaposlenja“, poručio je Joketić.