Društvo

Maslinari žele da sačuvaju stari most ispod zidina

by Željko Milović | 20:02:2018 | 15:31:01

Društvo maslinara Bar, uz pomoć arheologa Omera Peročevića i uz saglasnost Uprave za kulturna dobra Crne Gore, namjerava da realizuje projekat rekonstrukcije i prezentacije starog kamenog mosta koji se nalazi ispod istočnih zidina Starog grada Bara, a premošćava Suvi (Perin) potok.
 
Most je najvjerovatnije sagrađen krajem XVII ili početkom XVIII vijeka, a ime ktitora mosta organizatorima ovog projekta za sada nije poznato.
 

“Sačuvani korpus mosta je u relativno dobrom konstruktivnom stanju. Međutim, današnji most bez ograda, osim što mu je bitno narušena ljepota autentičnosti, predstavlja opasnost za dosta brojne korisnike, pa i turiste koji svakodnevno obilaze ovo područje. On je jedina moguća komunikacija od Starog grada ka vrijednim hiljadugodišnjim maslinjacima u Džidžarinu. Nedostatak nekadašnjih ograda čini krune zidova otvorenim za dalje obrušavanje. Nedostajuća i deformisana kaldrma predstavlja latentnu opasnost od ubacivanja vode i u samu strukturu svodova i zidove mosta što ga veoma otvara destrukciji zuba vremena”, ističe arheolog Omer Peročević.
 
Imajući sve prethodno na umu, Društvo maslinara Bar odlučilo je da pokuša organizovati niz aktivnosti na sanaciji, djelimičnoj rekonstrukciji i prezentaciji ovog mosta vrijednog graditeljskog spomenika, tipološki gotovo jedinstvenog na našim prostorima.
 

Sam most i neposredna okolina donedavno su bili zarasli u divlje rastinje koje je djelimično ugrožavalo i same zidove mosta. Najveći dio arhitekture mosta nije bio ni saglediv. Kroz nekoliko akcija Društva maslinara Bar i uljare Dema Metovića detaljno je očišćeno rastinje sa samog mosta i korita potoka. Most je time postao potpuno saglediv za buduće aktivnosti na popravci i prezentaciji.
 
Kako ističu, zbog značaja i vrijednosti ovog kulturno-istorijskog i turističkog spomenika u Društvu maslinara Bar se nadaju kako će se naći donatori koji će pomoći da se most sačuva od propadanja, da se uradi rekonstrukcija oštećenih djelova i da se on učini dostupnim maslinarima, turistima i barskim izletnicima koji svakim danom sve više obilaze prirodne ljepote koje su im “na dohvat ruke”, a nepoznate su većini još uvijek.