Društvo

Tri Zlatna sidra za barsku marinu

by Nemanja Janković | 21:02:2018 | 19:34:19

AD “ Marina” Bar je, od strane udruženja The Yacht Harbour Association, dobila veliko internacionalno priznanje – Zlatno sidro. Tim povodom je danas u prostorijama ove kompanije upriličena prezentacija ove značajne nagrade.
 
“Ovo priznanje je dodatna motivacija da i u narednom period radimo na poboljšanju svih usluga u našoj kompaniji. Bar zaslužuje jedno ovakvo prestižno priznanje, a na nama je da i u narednom period radimo na poboljšanju svih kapaciteta, i na taj način još više ulažemo u ovu vrstu turističke privrede. Iluzorno je sada govoriti šta je u nekim prethodnim godinama naš grad bio kao lučki centar”- rekao je između ostalog director AD “ Marina” Bar dr Radovan Raco Orlandić.

 
AD Marina Bar je u toku procesa sertifikacije za standarde Zlatno Sidro primijenila sve neophodne zahtjeve međunarodne organizacije The Yacht Harbour Association i nakon procjene stručnjaka dobila priznanje od tri Zlatna sidra.
 
“Drago mi je što smo u roku koju je predviđen, i pored određenih poteškoća uspjeli u onome što smo zacrtali. Ostaje mala žal što nam je zbog par bodova od izuzetno profesionalnih kontrolora izostala još jedno tkz. ‘zlatno sidro’, ali mi ovdje nećemo stati. Želim iskreno da čestitam kompletnom menadžmentu ove kompanije koji su vrijednim i predanim radom, učinili da Bar postane prva ‘Blue Flag’ marina. Naravno da se ovdje nećemo zaustaviti. Ovo treba da nam bude podstrek da što bolje radimo, apliciramo i za naredne projekte od Svjetske banke, a ja sam siguran da ćemo ovaj grad, mada to već sada i jesmo, pozicionirati u relativno kratkom period na ono mjesto koje mu pripada”, rekao je između ostalog professor Branislav Dragović sa Pomorskog fakulteta iz Kotora, koji je ujedno bio i stručni consultant i rukovodilac Sust Marina projekta.
 
Kako je menadžment AD Marine izjavio, ovo značajno priznanje se odnosi na nivo kvaliteta ispunjavanja međunarodnih propisa i kriterijuma za luke nautičkog turizma i marine, što podrazumijeva izuzetno važne korake u daljoj primjeni standarda Zlatnog sidra i nastavku članstva u ovoj prestižnoj organizaciji.
 
“Može se istaći da je u tokom ovog perioda značajno unaprijeđen sistem kvaliteta i zaštite životne sredine u AD Marini Bar što ogleda u raznim ekološkim i promotivnim aktivnostima vezano za principe održivog razvoja i pravila dizajna i opreme u marini. Takođe, u izvještaju koji je podnijet od strane sertifikovanih procjenitelja utvrđeno je da AD Marina Bar ima izuzetno dobru organizaciju i infrastrukturu, što odgovara potrebama korisnika i posjetilaca”, rečeno na na pressu.

 
Međunarodna organizacija The Yacht Harbour Association (TYHA) predstavlja udruženje nautičkih luka za rekreativna plovila i marina koja je ustanovljena sa ciljem da pomogne razvoj pomorske industrije u sektoru svjetskih marina. Takođe ova organizacija pruža svu neophodnu konsultativnu pomoć i njihovim članovima, operatorima marina kao i pojedincima – vlasnicima plovila koji su članovi ovog značajnog udruženja. Na taj način pomaže se vlasnicima plovila u nalaženju kvalitetnih marina i nautičkih luka, ali i operatorima marina u poboljšanju upravljanja usluga koje pružaju u skladu sa visokim modernim standardima. Članovi ovog udruženja imaju obostranu korist, prije svega marine koje su učlanjene jer imaju adekvatnu promociju svojih kapaciteta, kvaliteta i raspona usluga koje pružaju dok vlasnici plovila mogu dobiti sve neophodne informacije i pomoć prilikom izbora marine. Ova organizacija nudi ekspertske savjete u raznim pitanjima vezano za marinu, marketinške i promotivne instrumente, obučavanje osoblja i rukovodstva marine kao i šanse za povezivanje sa ostalim privrednim subjektima pomorskog tržišta. Usluge koje pruža udruženje TYHA donose izuzetnu uštedu vremena i novca što odgovara turistima na jahtama, ali i marinama.
 
Kako su najavili iz AD Marina, čim to dozvole vremenski uslovi, na jarbolu ispred upravne zgrade će se zavijoriti zastava sa tri zlatna sidra.