Društvo

EBRD obezbjeđuje 20 miliona zajma za Port of Adria

by MINA BUSINESS | 26:02:2018 | 19:40:50

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijediće zajam od 20 miliona eura za podršku razvoju barske luke.
 
“Preko te luke obavlja se vise od 95 odsto pomorskog transporta zemlje, i njen razvoj je najvažniji za poboljšanje prekogranične infrastrukture i veću regionalnu ekonomsku integraciju”, navodi se u saopštenju EBRD-a.
 
Sredstva će biti proslijeđena Port of Adria, koja posluje kontejnerskim i generalnim terminalima u luci Bar, na osnovu ugovora o koncesiji od 30 godina.
 
Kompaniju kontroliše “Global Ports Holding” preko UK filijale koja je vlasništvo “Global Liman Isletmeleri A.S.” kao većinskog akcionara.
 
Kroz ugovor o privatizaciji, Global Ports Holding se obavezao na implementaciju oba socijalna programa, kao što su obimna obuka i investicioni programi.
 
“To uključuje sanaciju pristaništa i nabavku lučke opreme, kao što su nove dizalice, industrijski kamioni i druga vozila za rukovanje kontejnerima, kao i preuređivanje skladišta za skladištenje hladnjačkih kontejnera", naveli su iz EBRD-a.
 
Kompanija ima za cilj transformaciju svojih terminala u luci Bar u čvorište koje se može koristiti kao srednja destinacija kamiona koji putuju između zapadne Evrope i Turske. Takođe, kompanija planira da poveća obim transporta iz Srbije, pošto se obnavlja željeznička veza između Beograda i Bara.
 
Direktor EBRD-a za saobraćaj, Su Baret, kazao je da je posebno važno što vide kontinuiranu modernizaciju luke.
 
“EBRD je ranije pružala značajnu finansijsku podršku i ponosni smo što vidimo veće učešće privatnog sektora u razvoju veoma potrebnih infrastrukturnih projekata u zemlji. Uvjereni smo da će ovo postati uspješna priča koja će podstaći dalje privatne investicije u transportnu infrastrukturu u Crnoj Gori i širem regionu”, kazao je Baret.
 
Predsjednik “Global Investment Holdinga”, Mehmet Kutman, rekao je da zajam pokazuje povjerenje EBRD-a prema crnogorskoj industriji.
 
“Ovaj zajam ilustruje vjeru u Crnu Goru i našu industriju. Taj kredit će pomoći Port Adriji da modernizuje svoje objekte, instalira modernu opremu i pretvori u jak logistički centar u istočnom Jadranskom regionu”, kazao je Kutman.